Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Motivul pentru care Moldova nu a primit bani din partea UE

© SputnikNadejda Hriptievschi
Nadejda Hriptievschi - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, expertul Nadejda Hriptievschi, a explicat de ce Moldova a ratat suportul financiar de 28 de milioane de euro din partea UE în cadrul programului de reforme a sectorul justiției.
Expert: Motivul pentru care Moldova nu a primit bani din partea UE

Nadejda Hriptievschi afirmă că Moldova a avut ocazia să valorifice 60 de milioane de euro pentru a-și modela un sistem de justiție modern, însă nu a dat dovadă de suficientă angajare.

"Din păcate lucrurile s-au înrăutățit. Politicienii nu au dat dovadă de maturitate politică. În relația noastră cu partenerii externi nu s-a pus problema sau condiția de a construi ceva din temelie în justiție”. a declarat expertul.

Nadejda Hriptievschi a enumerat în studioul radio Sputnik Moldova câteva condiții ale partenerilor externi pe care Moldova nu le-a respectat. Și anume ca numirea judecătorilor să se facă în funcție de merite, iar justiția să fie transparentă. Un alt angajament, rămas nerealizat, a fost modificarea Constituției pentru a schimba componența CSM dar și oferirea unei stabilități în exercitarea funcției de judecător.

Expertul a menționat și  faptul că la ora actuală nu toți judecătorii sunt numiți în același mod. Cei din prima instanță și instanța de Apel sunt numiți de președintele Republicii Moldova, iar judecătorii CSJ — de Parlament, motiv pentru care aceste numiri devin instrumentul unor negocieri politice.

Fluxul de știri
0