Nadejda Hriptievschi afirmă că Moldova a avut ocazia să valorifice 60 de milioane de euro pentru a-și modela un sistem de justiție modern, însă nu a dat dovadă de suficientă angajare.
"Din păcate lucrurile s-au înrăutățit. Politicienii nu au dat dovadă de maturitate politică. În relația noastră cu partenerii externi nu s-a pus problema sau condiția de a construi ceva din temelie în justiție”. a declarat expertul.
Nadejda Hriptievschi a enumerat în studioul radio Sputnik Moldova câteva condiții ale partenerilor externi pe care Moldova nu le-a respectat. Și anume ca numirea judecătorilor să se facă în funcție de merite, iar justiția să fie transparentă. Un alt angajament, rămas nerealizat, a fost modificarea Constituției pentru a schimba componența CSM dar și oferirea unei stabilități în exercitarea funcției de judecător.
Expertul a menționat și faptul că la ora actuală nu toți judecătorii sunt numiți în același mod. Cei din prima instanță și instanța de Apel sunt numiți de președintele Republicii Moldova, iar judecătorii CSJ — de Parlament, motiv pentru care aceste numiri devin instrumentul unor negocieri politice.