Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vom avea epidemie de rujeolă în Moldova? Iată ce spun autoritățile

Abonare
12 oameni din Republica Moldova s-au îmbolnăvit de rujeolă. Primii bolnavi au contractat infecția în timpul vizitelor în orașele Cernăuți, Odessa, Vinița și Kiev.
Vom avea epidemie de rujeolă în Moldova? Iată ce spun autoritățile

12 oameni din Republica Moldova s-au îmbolnăvit de rujeolă, de la începutul anului 2018. Primii bolnavi s-au molipsit în timpul călătoriei în Ucraina și România, țări afectate, de mai mult timp, de epidemia de rujeolă. Ulterior, la întoarcerea în țară, aceștia au transmis infecția și altor persoane nevaccinate. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii "Sputnik matinal" de directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

Specialiștii din domeniul medicinii primare și sănătății publice întreprind măsuri pentru a contracara răspândirea infecției. Bolnavii și persoanele din anturajul acestora se află sub supraveghere medicală. Totuși, în condițiile în care zece la sută din populație nu este vaccinată împotriva virusului rujeolei, există riscul ca infecția să afecteze mai mulți oameni, în timpul apropiat.

"Niciunul dintre bolnavi nu a fost vaccinat. Printre ei sunt și adulți care nu au fost imunizați în copilărie. De un an vorbim despre necesitatea vaccinării împotriva virusului rujeolei. Rata de fatalitate în cazul rujeolei este una mare. Uitați-vă la experiența României și Ucrainei. Mă întreb, câți oameni trebuie să moară ca să înțelegem că imunizarea împotriva rujeolei ne protejează împotriva complicațiilor și ne salvează viața?", a menționat Nicolae Furtună.

Primii moldoveni s-au molipsit de rujeolă în timpul vizitelor în orașele Cernăuți, Odessa, Vinnița și Kiev. Ulterior, când au revenit în țară, au transmis infecția și altor persoane.

"Rujeola are un grad înalt de transmitere. Virusul rujeolic îi găsește pe toți cei nevaccinați, indiferent de vârstă, statut, profesie, apartenență politică și religioasă. Daca am interacționat cu persoane infectate și nu suntem vaccinați, facem rujeolă 100%".Tratament împotriva rujeolei nu există nicăieri în lume. Boala poate fi prevenită doar prin imunizare", a precizat Nicolae Furtună.

Care sunt complicațiile rujeolei și cum trebuie să ne comportăm la apariția primelor simptome ala bolii, aflați din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0