Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Peste 11 mii de moldoveni sunt infectați cu HIV/SIDA. Cât de ușor se contractează boala

© SputnikIurie Climașevschi
Iurie Climașevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Alarmant! Cifra moldovenilor infectați cu HIV/SIDA, tot mai mare. În fiecare an sunt înregistrați peste 800 de pacienți noi.
Peste 11 mii de moldoveni sunt infectați cu HIV/SIDA. Cât de ușor se contractează boala

Peste 11 mii de persoane infectate cu HIV/SIDA au fost diagnosticate cu această boală în Republica Moldova, începând cu 1987, când a fost înregistrat primul caz în țara noastră. Potrivit coordonatorului Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Iurie Climașevschi, anual, 300 de persoane decedează din cauza acestei maladii.

„În Republica Moldova sunt 11.500 de personae cu HIV, înregistrate de la începutul epidemiei, în 1987, când a fost depistată prima persoană cu HIV. Anual sunt înregistrați 830 de pacienți noi. În viață avem peste 8500 de pacienți, iar peste 7500 sunt la evidență medicală. Peste 5000 de pacienți primesc tratamentul specific acestei infecții", spune coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Iurie Climașevschi.

Iurie Climașevschi a explicat pentru Radio Sputnik Moldova ce este virusul HIV și cum poate fi contractat.

„Infecția HIV are două stadii. Stadiul HIV este atunci când persoana este absolut sănătoasă, nu are nicio simptomă, dar este purtător de HIV. Și stadiul SIDA, care se dezvoltă după opt ani de zile. Aici deja apar simptome care duc la deces", adaugă Iurie Climașevschi.

Potrivit specialiștilor, virusul HIV poate fi contractat prin folosirea în comun a acelor de injectare a drogurilor, contactul cu răni deschise, utilizarea unei truse de manichiură infectate sau realizarea unui tatuaj cu instrumente nesterilizate. Cea mai frecventă cale de infectare cu HIV rămâne a fi cea prin raporturi sexuale neprotejate.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0