Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Infracțiunile comise cu arme de foc vor fi prevenite

© SputnikMihail Cerescu și Ion Țurcan
Mihail Cerescu și Ion Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Poliția va monitoriza mai eficient deținătorii de arme și va deconspira operativ crimele.

Moldovenii care dețin arme vor trebui să se gândească bine, înainte să amenințe pe cineva sau să apese pe trăgaci. Poliția va monitoriza mai eficient deținătorii de arme și va deconspira operativ crimele. Și asta datorită Registrului de stat al armelor, care va fi creat în Republica Moldova, până la sfârșitul anului 2018. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" cu Ion Țurcan, șeful secției Supravegherea Circulației Armamentului și Mihail Cerescu, specialist principal în cadrul secției Supravegherea Circulației Armamentului, al Inspectoratului General de Poliție.

Registrul va fi gestionat de Ministerul Afacerilor Interne și va conține informații despre armele disponibile în țară și posesorii acestora. Ca urmare, polițiștii vor identifica infractorul mai rapid sau vor preveni operativ o infracțiune.

"Înainte de a merge în locul unde a fost săvârșită o infracțiune cu arma, polițistul va accesa Registrul de stat al armelor și va afla dacă pe acea adresă, sau în apropiere, există deținători de arme. Aceasta pemite de a evalua riscul operațiunii defășurate de poliție și de a identifica rapid persoana care a comis crima. În cazul unui conflict în familie, va putea fi prevenită mai ușor o crimă dacă polițistul va ști că agresorul deține o armă, a explicat Ion Țurcan.  

Registrul de stat al armelor îi va responsabiliza pe deținătorii de arme. Și  asta deoarece poliția va fi mereu cu ochii pe ei.

"Sistemul ne va permite să aflăm imediat dacă deținătorul de armă și-a schimbat domiciliul. De asemenea, vom putea stabili dacă are condiții adecvate de păstrare a armei pe adresa nouă. Posesorul de arme este obligat să comunice poliției despre aceste schimbări, în decurs de zece zile. Noi vom putea însă să aflăm rapid informațiile necesare, chiar dacă nu vom fi anunțați", a precizat  Mihail Cerescu.

Potrivit legii, un deținător de armă trebuie să fie sănătos mintal. Totuși,după obținerea unui permis de armă, starea de sănătate mintală a persoanei se poate înrăutăți. Ca urmare, aceasta poate deveni periculoasă pentru societate. Cum va reuși poliția să-i descopere la timp pe deținătorii de arme depresivi, datorită Registrului de stat al armelor, aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

 

 

Fluxul de știri
0