Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vinul din Moldova devine tot mai popular în Europa

© Sputnik / Anna Anastasiadi / Accesați arhiva multimediaVin
Vin - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații de la Chișinău au desfășurat audieri cu privire la situația din sectorul vitivinicol din țara noastră.

CHIȘINĂU, 25 mai – Sputnik. Anul trecut, 45 la sută din vinurile produse în Republica Moldova au fost exportate în țările europene, 20 de procente – în țările Comunității Statelor Independente și 17 la sută – în China. Informația a fost prezentată în Parlament de directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin. Comisia agricultură și industrie alimentară a audiat raportul cu privire la situația din sectorul vitivinicol din țara noastră. 

Sticlă cu vin - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vă place vinul din sticle? Iată ce mister poartă cifrele imprimate pe fundul sticlei

Potrivit raportorului, volumul total realizat a constituit 14 milioane de decalitri, iar în volum și în valoare a generat peste 125 de milioane de dolari. Arpentin a precizat că stocurile de vinuri de la fabricile de vin din țară este în descreștere în ultimii cinci ani.

În anul 2017, au fost promovate vinurile în 15 țări, iar cheltuielile în acest scop au constituit peste 27 de milioane de lei şi au fost executate la nivel de 76 la sută. Pentru suportul și dezvoltarea sectorului vitivinicol au fost realizate programe investiţionale, de asistenţă tehnică și transfer de tehnologii.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca, a raportat despre politicile statului în sectorul vitivinicol, inclusiv cele de subvenționare a sectorului, acțiunile întreprinse de autorități și producători, precum și propunerile de perfecţionare a legislaţiei în acest domeniu.

Fluxul de știri
0