Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sondajele electorale sunt importante pentru sponsorii partidelor, nu pentru opinia publică

© Sputnik / Rodion ProcaIon Jigău
Ion Jigău - Sputnik Moldova
Abonare
În campaniile electorale sunt realizate zeci de sondaje de opinie. Care este obiectivul celor care le comandă?
Sondajele electorale sunt importante pentru sponsorii partidelor, nu pentru opinia publică

Solicitat de Sputnik Moldova, directorul CBS-AXA, Ion Jigău, a declarat că cei care se gândesc că pot manipula opinia publică prin intermediul sondajelor greșesc amarnic.

"Sondajele făcute bine nu prea influențează opinia publică, ele influențează sponsorii partidelor și activele de partid. În rest, foarte puțină lume este influențată de ceea ce spun sondajele. Oamenii au păreri proprii, alții sunt influențați de părerile liderilor locali, de părerile experților. Dar nu de datele sondajelor spune Ion Jigău", a spus Jigău.

În primul tur de scrutin al alegerilor locale noi din Capitală, datele sondajele au fost cam departe de rezultatele obținute de concurenții electorali. Întrebat ce prognoze are pentru turul doi de scrutin, Ion Jigău a declarat că "este greu să faci prognoze pentru rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin, pentru șansele concurenților sau duelului Năstase-Ceban. Cert este că vor participa mai mulți cetățeni la alegerile de duminică, 3 iunie. De obicei, în turul doi de scrutin asistăm la o mobilizare mai mare a cetățenilor care doresc să-și exprime votul".

Fluxul de știri
0