Problema securității demografice a fost tema emisiunii Poligraf, realizată de jurnalista Cristina Bumbu-Dănuță cu Olga Găgăuz, doctor habilitat în sociologie, vicedirector al Institutului Național de Cercetări Economice și director al Centrului de Cercetări Demografice din Moldova.
Olga Găgăuz menționează că pentru dezvoltarea unei țări este important nu doar numărul populației, dar și calitatea ei, o societate puternică trebuie să fie constituită din cetățeni sănătoși și cu studii.
"În Republica Moldova, rata mortalității încă este foarte înaltă. De aceea trebuie să vorbim despre comportamentul autoprotector. Este cunoscut faptul că oamenii care au studii superioare și o stare materială mai bună sunt mai preocupați de propria sănătate, iar asta le garantează o viață mai lungă. Populația defavorizată social ajunge mai rar la medic, mai puțin are grijă de propria sănătate, toate acestea din cauza circumstanțelor în care trăiesc, din cauza situației socio-economice precare" spune Olga Găgăuz.
Există o legătură strânsă între situația socio-economice și sănătatea populației. Populația mai sănătoasă este mai productivă, iar cheltuielile statului pentru serviciile sociale sunt mai mici.
Unul dintre indicatorii importanți care reflectă situația demografică a unei țări este speranța de viață la naștere. Olga Găgăuz susține că, deși Biroul Național de Statistică ne arată că acest indicator este în creștere, nu este chiar așa, deoarece metodologia actuală de calculare a populației include și cetățeni care s-au stabilit în altă țară.
"Metodologia de calcul include populația stabilă, adică 3,55 milioane de oameni, printre ei sunt și oamenii care au plecat de mult timp din țară. Deci creșterea anunțată de BNS este artificială. În prezent, conform estimărilor noastre, ale Centrului de Cercetări Demografice din Moldova, speranța de viață de este de 65 de ani pentru bărbați, cu 13 ani mai mică decât media Uniunii Europene, iar pentru femei, speranța de viață la naștere este de 70 de ani și e cu 10 ani mai mică decât media în Uniunea Europeană. Mortalitatea este înaltă, în special în rândul populației apte de muncă" spune Olga Găgăuz.
Mai multe detalii aflați urmărind emisiunea Poligraf.