Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Coreea de Nord: Decizia SUA de anulare a summitului - „regretabilă”, nu e ce dorește lumea

© AP Photo / Korea News ServiceKim Jong Un
Kim Jong Un - Sputnik Moldova
Abonare
În urma anunțului de joi al președintelui american Donald Trump de a anula discuțiile dintre SUA și Coreea de Nord, Phenianul a declarat că decizia nu corespunde așteptărilor lumii și că încă mai dorește să soluționeze problemele cu SUA.

CHIȘINĂU, 25 mai — Sputnik. În declarația făcută de viceministrul nord-coreean de Externe, Kim Kye Gwan, și lansată prin intermediul Agenției Centrale de Știri, se mai spune că liderul nord-coreean Kim Jong Un a depus toate eforturile pentru a purta discuții cu Trump și că Coreea de Nord este dispusă să discute cu SUA în orice moment, transmite Yonhap News. El a subliniat că un summit cu SUA este necesar pentru a soluționa "relații ostile grave".

Donald Trump et Kim Jong-un - Sputnik Moldova
Trump refuză să se întâlnească cu Kim și explică de ce. Bursele reacționează momentan

"Am constatat eforturi susținute ale președintelui Trump, fără precedent până acum, pentru a se ajunge la un summit istoric nord-coreean-american", precizează KIM în declarația sa. "Le spunem încă o dată Statelor Unite că suntem deschiși să rezolvăm problemele în orice moment, în orice mod".

Oficialul a adăugat că anularea discuțiilor demonstrează animozitățile care persistă în relațiile dintre Coreea de Nord și SUA.

"Angajamentul nostru de a face tot ce ne stă în putință pentru pace și stabilitate, pentru lume și Peninsula Coreeană rămâne neschimbat și suntem deschiși în a acorda timp și oportunitate SUA", a spus Kim. "Anunțul neașteptat privind anularea întrevederii este neașteptat pentru noi și nu putem decât să-l găsim extrem de regretabil".

Joi, Trump a publicat pe Twitter o scrisoare adresată omologului său din Coreea de Nord, în care a afirmat că de vină pentru decizia sa de anulare a discuțiilor care urmau să se desfășoare în Singapore, pe 12 iunie, este ”furia extraordinară și ostilitatea deschisă" a conducerii de la Phenian.

"Vorbiți despre capacitățile voastre nucleare, dar ale noastre sunt atât de masive și de puternice încât mă rog lui Dumnezeu să nu fie nevoie să le aplicăm vreodată", se menționează în scrisoare. "Am simțit că între noi se construiește un dialog minunat și, în cele din urmă, doar acel dialog este ceea ce contează. Într-o zi, aștept să vă întâlnesc".

Urmare a scrisorii lui Trump, Kim Eui Kyeom, purtător de cuvânt al ”Casei Albastre” din Coreea de Sud, a lansat o declarație, spunând că: "încercăm să înțelegem exact ceea ce înseamnă președintele Trump".

Fluxul de știri
0