Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul a decis cum vor fi concediați masiv angajații

© Sputnik / Мирослав РотарьЛюди на улице
Люди на улице - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații de la Chișinău au aprobat un nou articol la Codul Muncii care se referă la concedierile colective.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. La reorganizarea sau lichidarea unităţii care presupune concedieri colective, angajatorul ar putea fi obligat să informeze salariaţii și Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de declanşarea procedurilor. Asta prevede proiectul pentru modificarea şi completarea Codului Muncii al Republicii Moldova, aprobat, în lectură finală, de către Parlament. 

Șantier de construcție - Sputnik Moldova
Societate
Se schimbă procedura de concediere de la locul de muncă

Angajatorul care intenţionează să întreprindă concedieri colective va avea obligaţia să informeze în scris despre apropiatele concedieri reprezentanţii salariaţilor din unitate, indicând motivele şi perioada concedierilor, numărul şi categoriile salariaţilor pasibili de concediere şi alte informaţii relevante. Va trimite ANOFM o notificare care să cuprindă informaţia cu privire la concedieri, precum şi va transmite o copie a notificării reprezentanţilor salariaţilor.

De asemenea, angajatorul va iniţia consultări cu reprezentanţii salariaţilor privind posibilităţile de a evita concedierile colective sau de a reduce numărul salariaţilor afectaţi, precum şi de a atenua consecinţele concedierilor prin recurgerea la măsuri sociale de suport, cum ar fi redistribuirea sau recalificarea salariaţilor concediaţi.

Fluxul de știri
0