Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Așa nu se mai poate: Guvernul vrea să pună punct dezmățului pe drumurile din țară

© Sputnik / Андрей Рудаков / Accesați arhiva multimediaЭвакуация автомобиля
Эвакуация автомобиля - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul le-a declarat război șoferilor care pun în pericol viața participanților la traficul rutier și au decis înăsprirea sancțiunilor pentru conducătorii auto care urcă beți la volan.

CHIȘINĂU, 24 mai — Sputnik. Cabinetul de Miniștri a decis înăsprirea pedepselor pentru șoferii care urcă în stare de ebrietate la volan.

”Conform noilor prevederi, șoferii care vor fi prinși băuți la volan vor rămâne imediat fără permisul de conducere pentru o perioadă de la 6 luni — în cazul primei abateri și până la 3 ani — în cazul abaterii repetate. Termenul va fi stabilit de instanța de judecată în cel mult trei zile, iar în acest timp șoferii nu vor mai putea circula cu un permis provizoriu, noțiunea respectivă fiind anulată”, informează Guvernul printr-un comunicat.

Cadavru la o morgă - Sputnik Moldova
Societate
Nu este o glumă: Moldovenii beți la volan vor spăla cadavre – o cer autoritățile

Pentru cei care vor conduce automobilul în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, sancțiunile vor fi și mai dure. În acest caz, permisul va fi anulat pentru o perioadă de 4 ani. Totodată, pentru condusul în stare de ebrietate avansată va fi exclusă amenda, aceasta fiind substituită cu munca neremunerată în folosul comunității, până la 240 de ore.

De asemenea, vor fi excluse carențele din legislație care le permiteau judecătorilor și procurorilor să-i elibereze de răspundere penală pe cei prinși în stare avansată de ebrietate la volan, în cazul în care erau la prima abatere sau dacă au la întreținere un minor. Această prevedere a fost anulată.

Potrivit Guvernului, pentru a perfecta un permis nou, șoferii vor susține repetat examenul auto. De asemenea, după expirarea termenului pentru care permisul a fost ridicat provizoriu sau anulat, o condiție obligatorie pentru obținerea acestuia este ca șoferul să frecventeze Programul antialcool și antidrog. Cursul va fi ținut de angajați ai Inspectoratului Național de Probațiune și va urmări responsabilizarea persoanelor care au urcat în stare de ebrietate la volan prin instruiri în grup și lecții individuale. Programul de 20 de ore va costa 4000 de lei.

Raid poliție vs taximetriști - Sputnik Moldova
Societate
Taximetriști beți la volan, mașini defectate și... vezi anunțul șocant al INP

Totodată, Guvernul a aprobat Regulamentul privind modul de ridicare, transportare, depozitare și restituire a vehiculelor în procesul de constatare a contravențiilor. Astfel, mașina șoferului aflat la volan în stare de ebrietate va fi transportată la o parcare specială în cazul în care șoferul nu este însoțit de către o persoană care este capabilă să conducă ori nu va găsi o persoană care să urce la volan în locul lui.

Mașinile urmează a fie transportate la o parcare specială, contra unei plăți de 250 de lei, achitată de șofer. Fiecare oră de parcare va costa de la 15 la 40 de lei, în funcție de tipul autovehiculului și perioada pentru care acesta rămâne parcat. Serviciile de ridicare, transportare şi depozitare a autovehiculelor vor fi prestate de Întreprinderea de Stat „Servicii Pază a MAI", în baza procesului verbal de constatare a contravenției.

Sute și chiar mii de șoferi din Moldova vor rămâne fără permise — Iată motivul>>>

De asemenea, în scopul prevenirii accidentelor rutiere au fost majorate amenzile și pentru depășirea limitei de viteză. Astfel, pentru depășirea vitezei cu 10-20 km/oră, amenda maximă crește de la 600 la 900 lei. Cei care depășesc viteza cu mai mult de 40 km/oră vor fi amendați cu până la 1800 lei, față de 1500 lei cât era limita maximă până acum.

Proiectele de lege aprobate de Executiv urmează a fi prezentate spre examinare Parlamentului.

Fluxul de știri
0