Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Politolog: Cel de-al doilea tur al alegerilor locale ar trebui anulat

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Pavel Midrigan, decanul Facultății Relații Internaționale de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, spune câți bani sunt cheltuiți din buget pentru alegeri.

CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik. Alegerile, atât cele parlamentare, cât și cele locale, sunt foarte costisitoare, mai ales pentru o țară cu o stare economică precum cea a Moldovei. În ultimul timp, în Moldova, alegerile au loc tot mai des și cheltuielile pentru desfășurarea lor sunt colosale, susține Pavel Midrigan, decanul Facultății Relații Internaționale de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere".

Buletin de vot - Sputnik Moldova
Rezultatele preliminare: O mare surpriză la alegerile din Capitală

„Alegerile parlamentare sunt foarte costisitoare pentru buget: 60 — 80 milioane sau chiar mai mult. Acest calcul este conform sistemului precedent. Acum însă cheltuielile vor fi mai mari. Se va cheltui mult pentru deschiderea secțiilor de votare peste hotare: încăpere, personal, transport", a menționat expertul.

Potrivit acestuia, trebuie să economisim atât banii, cât și răbdarea populației care a obosit de atâtea alegeri. De aceea trebuie de anulat turul doi al alegerilor locale.

„Prea s-au îndesit la noi scrutinele. De aceea aș propune ca alegerile locale să se desfășoare doar într-un singur tur. Cine a învins în primul tur, acela să devină primar. Acest lucru se practică în mai multe țări, fiind considerate voturile „curate" ale alegătorilor. Procedura dată este cu mult mai cinstită, în opinia mea", a concluzionat Midrigan.

Fluxul de știri
0