Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Politolog, despre șansele lui Andrei Năstase și Ion Ceban în turul doi

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit rezultatelor primului tur al alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, Ion Ceban ocupă o poziție mai avantajoasă, însă acest fapt nu înseamnă că Andrei Năstase nu are șanse să câștige alegerile în turul doi, susține politologul Victor Juc.

CHIȘINĂU, 21 mai — Sputnik. Rezultatele preliminare ale alegerilor locale au demonstrat clar că în Chișinău va avea loc al doilea tur de scrutin, în care se vor confrunta candidatul socialiștilor Ion Ceban, care a acumulat în primul tur 40,97% din voturi, și Andrei Năstase, liderul „Platformei Demnitate și Adevăr" care a fost susținut de 32 la sută dintre alegători. Surprinzător pentru mulți a fost rezultatul obținut de Silvia Radu la alegerilor locale din 20 mai, pentru care au votat doar 17,65% dintre locuitorii Chișinăului și ai suburbiilor Capitalei.

Silvia Radu - Sputnik Moldova
Politică
Există o explicație: De ce a pierdut alegerile Silvia Radu

Potrivit politologului Victor Juc, chișinăuienii care au votat în primul tur, nu s-au raportat la problemele de nivel local, ci național. Pe de altă parte, rezultatul surprinzător de modest al Silviei Radu poate fi explicat prin faptul că aceasta nu are un nucleu bine închegat, iar electoratul său s-a dovedit a fi unul dispersat, care nu a fost consolidat prin susținere de partid.

Referindu-se la turul doi de scrutin, Juc a menționat că prezența la urne nu va spori. În opinia lui, este puțin probabil ca o parte dintre cei care au votat pentru Silvia Radu, precum și cei care i-au susținut pe reprezentanții partidelor unioniste să se prezinte la votare în turul al doilea.

„Nu mă aștept în turul doi la o mare diferență în ceea ce privește prezența la urne comparativ cu turul întâi, așa cum a fost, să zicem, la alegerile din 2015, când sporul a fost de 6%. În afară de aceasta, Silvia Radu nu reprezintă vreun partid, pentru ea au votat exponenți ai deferitelor segmente, astfel încât ex-primarul interimar nu le poate indica susținătorilor săi să voteze pentru un candidat sau altul", a punctat politologul.

În opinia politologului, anume aceasta situație a determinat condiționat faptul ca liderii cursei electorale să se afle acum practic în condiții egale, deși, potrivit rezultatelor primului tur, reprezentantul Partidului Socialiștilor se află într-o situație mai avantajoasă.

„Cât despre rezultatul final, șansele sunt 50 la 50. Ion Ceban, dacă e să ne exprimăm în terminologia „Formulei-1", se află în „pole position", iar Andrei Năstase trebuie să mai găsească încă 22 — 23 de mii de alegători ", a adăugat Juc.

În afară de aceasta, politologul este convins că rezultatele primului tur în Chișinău vor constitui un subiect de reflecție în ceea ce privește viitoarele alegeri parlamentare.

„Sunt absolut convins că vom avea aproximativ același tablou în circumscripția națională. Socialiștii vor acumula aproximativ 38 — 40 procente, alianța partidelor centriste — circa 30%, iar PDM va rămâne cu vreo 15 — 16%", a rezumat expertul.

Fluxul de știri
0