Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Departamentul Instituțiilor Penitenciare nu mai există: Vezi ce s-a întâmplat

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Departamentul Instituțiilor Penitenciare a fost reorganizat, iar izolatoarelor de urmărire penală vor fi înlocuite cu casele de arest.

CHIȘINĂU, 21 mai — Sputnik. Din data de 16 mai, conducerea, coordonarea şi controlul activităţii instituțiilor penitenciare va fi asigurată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

În contextul intrării în vigoare a Legii cu privire la sistemul administrației penitenciare, începând de miercuri, 16 mai, Departamentul Instituțiilor Penitenciare a fost reorganizat în Administrația Națională a Penitenciarelor. Subdiviziunile acestuia îşi continuă activitatea sub forma organizatorică existentă anterior. Modificări sunt operate doar în statele de personal prin reducerea funcţiilor existente.

Noua lege stabileşte principiile de activitate, organizarea şi funcţionarea, finanţarea şi asigurarea activității sistemului administraţiei penitenciare.

Sistemului administraţiei penitenciare va avea următoarea structură: ANP, subdiviziunile acesteia și instituțiile penitenciare.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor este în continuare o autoritate administrativă subordonată Ministerului Justiţiei, care exercită atribuţiile şi implementează politica statului în domeniul respectiv.

ANP si instituțiile subordonate acesteia exercită competenţe din domeniul justiţiei, securității statului și ordinii publice.

Potrivit legii, sunt următoarele instituții penitenciare: penitenciare de tip deschis; penitenciare de tip semiînchis; penitenciare de tip închis; centre de detenţie pentru minori şi tineri; penitenciare pentru femei; case de arest; spitale penitenciare.

Până la modificarea legislaţiei de executare şi crearea caselor de arest se admite funcţionarea izolatoarelor de urmărire penală şi utilizarea denumirii respective în condiţiile în care acestea exercită atribuţiile caselor de arest.

Personalul din cadrul sistemului administraţiei penitenciare este constituit din funcţionari publici cu statut special şi personal contractual.

La data intrării în vigoare a legii, angajații sistemului penitenciar sunt numiţi în funcţii echivalente celor deţinute anterior, obţinînd statutul de funcţionari publici cu statut special, cu confirmarea categoriilor de calificare și cu echivalarea gradelor speciale deţinute.

Noua structură are deja și o nouă pagină web — www.anp.gov.md

Fluxul de știri
0