Anul trecut, 133 de moldoveni s-au îmbolnăvit de Lyme după ce au fost înțepați de căpușe infectate. Vorbim despre o boală infecțioasă care provoacă dureri de cap, artrită și tulburări cardiace. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii "Sputnik matinal", moderată de jurnaliștii Maria Dimineț și Dumitru Chitoroagă, de medicul epidemiolog al Agenției Naționale pentru Sănătatea Publică, Victoria Slivinschi.
Peste 64 la sută dintre persoanele care au contractat Lyme, după ce au fost înțepate de căpușe, au fost din municipiul Chișinău. Insectele sunt active în perioada aprilie-iulie și sunt prezente peste tot în natură. Ca urmare, pentru a evita înțepăturile căpușelor, oamenii sunt îndemnați să poarte în timpul plimbărilor în aer liber haine de culori deschise, cu mâneci și pantaloni lungi.
"Trebuie să îmbrăcăm haine de culori deschise, care acoperă tegumentele. De asemenea, în timpul plimbării sau după plimbare, trebuie să examinăm cu atenție tegumentele și să ne asigurăm că nu avem pe noi nicio căpușă. Dacă depistăm o căpușă, trebuie să o înlăturăm cât mai urgent. Înlăturarea se face în felul următor: pregătim o pensetă, soluție alcoolică de 70 de procente, sau iod de 3-5 procente. Se apucă insecta cu ajutorul pensetei și atent o extragem. Locul înțepăturii se prelucrează cu tinctură de iod sau soluție alcoolică. În caz de apariție a simptomelor de boală, roșeață sau umflături în jurul înțepăturii, vom apela la medicul de familie pentru a primi tratament", a explicat Victoria Slivinschi.
Căpușele sunt prezente în păduri, parcuri, zonele de agrement, câmpii și în apropierea bazinelor acvatice.
Autor: Maria Dimineț