Arcul de Triumf din centrul Capitalei este unul dintre cele mai „vizitate" monumente arhitecturale ale orașului. Puțini dintre noi cunosc însă istoria acestei opere de artă care, potrivit istoricilor, a ajuns întâmplător în inima Chișinăului.
„După războiul ruso-turc, armele turcești au fost topite, iar din masa obținută s-au turnat clopote pentru Catedrala din Chișinău. Clopotele au fost turnate la Ismail. Atunci s-au greșit dimensiunile clopotului mare, care era prea mare pentru foișorul Catedralei în care nu încăpea. Se întâmpla în perioada Imperiului Rus, după războiul rusă-turc. Atunci s-a luat hotărârea de a fi ridicat un Arc de Triumf pentru a putea fi instalat clopotul mare", spune doctorul în studiul artelor, arhitectul și cercetătorul științific, Tamara Nesterov.
Monumentul de 13 metri a fost proiectat de arhitectul ucrainean Luka Zauşchevici, care a luat drept prototip arcurile de triumf din Roma.
„Arcul este de oridine romană. Cele mai multe arcuri de triumf le are orașul Roma. Multe arcuri de triumf au doar doi piloni, dar în Chișinău s-a luat decizia de a fi ridicat un arc de triumf cu patru piloni, datorită poziției pe care o avea. El a fost construit la intrarea în Scuarul Catedralei, între Catedrală și Mitropolie, care se afla pe locul unde se află în prezent Guvernul. Mitropolitul, împreună cu suita, trecea pe sub Arcul de Triumf de fiecare dată când mergea la Catedrală. Deoarece Arcul era așezat pe trotuarul destinat pietonilor, era necesară o altă axă perpendicular pe axa centrală, așa că a fost ales modelul pe patru piloni", conchide Tamara Nesterov.
În anul 2015, Arcul de Triumf din Chișinău a fost inclus într-un Top 10 cele mai frumoase arce din lume, realizat de revista rusă „Aeroflot Premium". Arcul de Triumf din Chișinău a ocupat poziția cinci, după monumentele din Moscova (Rusia), Rimini (Italia), Paris (Franța) și Londra (Marea Britanie).
Autor: Silvia Zavadovschi