Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai multă disciplină în școli din 2019. Iată ce se va schimba

© SputnikNatalia Grâu
Natalia Grâu - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie:Implementarea uniformele școlare în școli va combate fenomenul discriminării și agresivității între copii.

CHIȘINĂU, 20 mai — Sputnik. Din 2019, uniformele școlare ar putea fi obligatorii în toate instituțiile de învățământ din țară. Practica este susținută de mai mulți părinți și copii, care afirmă că vestimentația obișnuită este discriminatorie. De asemenea, unii psihologi consideră că obiceiul de a veni la lecții în ținute casual sustrage atenția elevilor de la studii și afectează procesul de educație.

Jurnalista Maria Dimineț a discutat subiectul, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", cu Natalia Grâu, consultant principal al Direcţiei Învăţământ General din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Solomon, directorul Liceului Teoretic "Ion Creangă" din Chișinău, Camelia Saranciuc și Evelina Tcaci, eleve ale Liceului Teoretic "Ion Creangă" din Chișinău și psihologul Zinaida Gribincea.

Criticii susțin că uniforma școlară este mai costisitoare, decât vestimentația obișnuită. Tot ei vehiculează ideea că îmbrăcămintea obligatorie subminează personalitatea copiilor.

"O uniformă școlară costă, în funcție de stofă și model, între 650 de lei și 1500 de lei. Este mai costisitor să cumperi mai multe ținute pentru școală. Trebuie să luăm în considerare și factorul discriminării. Sunt copii care au acces la haine de brand și copii care nu au posibilitatea să îmbrace haine moderne", a explicat Natalia Grâu.  

Psihologul Zinaida Gribincea consideră că implementarea uniformele școlare în școli va combate fenomenul discriminării și agresivității între copii.  

"Uniformele școlare cultivă sentimentul solidarității între elevi. De asemenea, diminuează diferențele sociale între copii. Uniformele școlare îi motivează pe copii să învețe mai bine. Pentru că în acest caz ei nu sunt preocupați excesiv de aspectul fizic", a precizat Zinaida Gribincea.

 Despre avantajele uniformelor școlare a vorbit și directorul Liceului Teoretic "Ion Creangă". Ținuta a devenit obligatorie în această instituție de învățământ încă în 1996. Inițiativa a venit din partea părinților și a fost susținută de profesorii liceului.  

"Elevii din familii modeste se simțeau discriminați. Nu toți părinții aveau posibilitatea să le cumpere copiilor haine scumpe. Diferența în vestimentație era evidentă și îi afecta pe copii. Bănuiesc ca această situație influența negativ reușitele școlare. A fost unul dintre motivele care ne-a determinat să implementăm în liceu uniforma școlară", a relatat Corneliu Solomon.

Pentru mai multe detalii, accesați interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0