Участники соревнований по академической гребле во время заезда на XXV Летних Олимпийских играх в Барселоне  - Sputnik Moldova
Sport
Aflați despre cele mai importante evenimente sportive din țară și din lume

Fără bani și pregătire dar cu medalie la campionatul European

© SputnikAndrei Prepeliță
Andrei Prepeliță - Sputnik Moldova
Abonare
Mai bine de jumătate dintre membrii lotului național la lupte libere și greco-romane rezistă condițiilor grele în care sunt puși să activeze grație faptului că participă în campionatul german "Bundesliga".
Fără bani și pregătire dar cu medalie la campionatul European

Mulți dintre sportivii moldoveni nu au o bursă anuală, premii consistente, iar unii dintre ei nici măcar nu dețin o asigurare medicală.

Liderul echipei naționale de lupte libere, Andrei Prepeliță, susține că unica soluție financiară pentru sportivii noștri este evoluția în liga germană. Zeci de sportivi participă cu regularitatea iar câștigurile le oferă șansa de a-și întreține familia în decurs de un sezon.

"Credeți-mă, dacă nu ar fi "Bundesliga", peste 70% dintre luptătorii moldoveni nu ar mai face sport de performanță. Ei, pur și simplu, ar renunța la carieră. Unii dintre noi sunt angajați ai Ministerului Afacerilor de Interne și primim stabil salariu. Alți colegi nu au nici asigurare medicală", a adăugat Andrei Prepeliță.

Multiplul premiant la competițiile internaționale și continentale a mai declarat în cadrul unei emisiuni sportive la radio Sputnik că înaintea ultimului campionat European aceștea au beneficiat de un cantonament la Chișinău cu un buget de șapte euro pe zi, ceea ce este incredibil de puțin.

"Te amuză când auzi de 7 euro pe zi. Nu ai cum să faci mare performanță. Este o nebunie. Am rămas impresionat de felul cum a fost organizat campionatul European în Rusia, dar și de condițiile de pregătire. Diferența este ca dintre cer și pământ, comparativ cu ceea ce se întâmplă la noi", susține Andrei Prepeliță.

De remarcat că și în aceste condiții Donior Islamov a obținut medalia de bronz la proba greco-romane, Daniel Cataraga, Alexandru Burcă şi Nicolae Ceban s-au clasat pe locul 5, iar Andrei Prepeliță s-a clasat pe poziția a 10-a la campionatul European desfășurat în Rusia, în perioada 30 aprilie — 6 mai. Republica Moldova a fost reprezentată de 13 luptători.

Fluxul de știri
0