Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Plecați în vacanță? Poliția precizează: Ce trebuie să știți ca să nu fiți întorși din drum

© Sputnik / Samvel Sepetchian / Trecere la banca de fotografiiUn poste de contrôle, stop
Un poste de contrôle, stop - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Odată cu apropierea verii, tot mai mulți moldoveni pleacă în vacanțe în afara țării sau revin acasă de peste hotare. Însă nu toți știu cu exactitate ce acte trebuie să prezinte la control și de ce documente nu mai au nevoie la trecerea frontierei.

CHIȘINĂU, 18 mai — Sputnik. Poliția de Frontieră le amintește moldovenilor care revin în țară sau planifică o plecare cu mașina peste hotare ce acte trebuie să aibă asupra sa pentru a evita surprizele neplăcute și a nu fi nevoiți să se întoarcă din drum.

Totodată, mulți nu știu că în prezent nu mai trebuie să prezinte un șir de documente, necesare cu ceva timp în urmă la traversarea frontierei de stat. Acest lucru este important în special pentru părinții care vor să plece în călătorie cu copii.

În acest context, Poliția de Frontieră precizează repetat ce acte nu mai sunt necesare la controlul de frontieră și ce documente vor trebui prezentate obligatoriu la cererea polițiștilor.

Nu porniți la drum fără aceste acte

пограничная полиция - Sputnik Moldova
Societate
Nu toți șoferii vor putea merge fericiți în vacanță peste hotare – Iată motivul

La traversarea frontierei de stat cu mijlocul de transport, conducătorii auto trebuie să aibă asupra lor și, să prezinte pentru control următoarele acte:

— permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria/subcategoria din care face parte autovehiculul condus;
— certificatul de înmatriculare a vehiculului;

— asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie.

Aceste documente nu mai sunt necesare la trecerea frontierei

Totodată, instituția reiterează că, la controlul de frontieră, nu mai este necesară prezentarea documentelor cu privire la modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (procură, comodat, contract etc).

Un alt moment important este că orice părinte, chiar și în cazul în care este divorțat, poate călători de unul singur cu copilul peste hotare, fără a avea nevoie de o procură legalizată la notar din partea fostului soț.

Poliția de Frontieră a precizat anterior că "legislația Republicii Moldova îi permite unuia din părinți, indiferent de statutul acestuia — căsătorit sau divorțat, să călătorească cu copilul minor fără a deține împuternicirea notarială din partea celui de-al doilea părinte".

În ce cazuri ați putea fi întors din drum

Control Vamal aeroport - Sputnik Moldova
Societate
Poliţia de Frontieră a explicat unde au dispărut 300 de mii de cetăţeni moldoveni

Totodată, oamenii legii atenționează că, în cazul în care planificăm o călătorie cu copiii minori, trebuie să ne asigurăm neapărat că pașaportul este perfectat pe numele lor.

Instituția de resort amintește că, din 2011, fotografia și datele copilului nu se mai plasează în pașaportul părinților. Astfel, din primele zile de la naștere trebuie obținut documentul de călătorie.

Mai există însă un aspect care vă poate face vacanța mai puțin plăcută. Și anume, Poliția de Frontieră reia practica de a le înmâna citații șoferilor ce se eschivează de la răspunderea contravențională chiar la punctele de trecere a frontierei.

Astfel, în timpul efectuării controlului de frontieră în punctele de trecere a graniței de stat, polițiștii de Frontieră "vor identifica mijloacele de transport care au fost implicate în comiterea faptelor contravenționale în domeniul circulației rutiere, constatate prin intermediul Sistemului Automatizat de Supraveghere a Circulației Rutiere "Controlul traficului".

Totuși, solicitați de reporterii Sputnik Moldova, responsabilii din cadrul Poliției de Frontieră au precizat că, după înmânarea citației, șoferii care au amenzi neachitate nu vor fi întorși din drum și vor putea să iasă din țară.

Liber la călătorii cu copilul peste hotare: Nu mai trebuie să treceți pe la notar>>>

Aceștia au precizat că, în astfel de cazuri, scopul este de a le reamintim șoferilor că au de plătit amenda și a le oferi posibilitatea să o achite chiar în momentul respectiv, însă fără a-i obliga să facă acest lucru.

Ieșirea din țară va fi interzisă însă în cazurile în care șoferul figurează într-un dosar penal sau instanța de judecată i-a interzis să părăsească țara.

Fluxul de știri
0