Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Emisiunea „Kilometrul 0": Care este miza SUA în Orientul Mijlociu

Abonare
Israelul se pare că stă acum pe un butoi de pulbere, după ce Statele Unite ale Americii au decis să mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, recunoscând în acest fel Ierusalimul sau orașul sfânt, așa cum mai este numit, drept capitală a statului evreu. La câteva zile după SUA și Guatemala a decis să facă același lucru.

Despre acest subiect, jurnalistul Vasile Dosca a discutat cu decanul Facultății de Relații Internaționale a Universității Constantin Stere din Chișinău, Pavel Midrigan, dar și cu jurnalistul Sputnik Octavian Racu. 

„Această criză sau aceste conflicte dintre israelieni și palestinieni au o istorie foarte îndelungată. La acest teritoriu, la Ierusalim, pretind și evreii, dar și arabii. În ultima vreme se credea că s-a ajuns la un compromis, dar nu e chiar așa. Suntem într-o situație tragică, iar din punctul meu de vedere ea va continua. Acolo foarte multe țări au încercat diferite planuri de pace, dar din câte vedem nu a ajutat nici unul", a spus Pavel Midrigan.

Jurnalistul Sputnik Octavian Racu a declarat în cadrul emisiunii: „Problema durează de mai multe decenii, iar întrebarea mea este de ce acum. A existat și înainte reacția lui George W. Bush, care avea o poziție radicală, dar nici chiar el nu a ajuns să recunoască Ierusalimul capitala Israelului, și nici nu a mutat ambasada. Chiar dacă atunci exista o administrație neo-conservatoare ce îi plăcea Israelului", a spus Octavian Racu.

Discuția integrală o puteți urmări în fișierul video de mai sus.

Fluxul de știri
0