Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SUA îi cer Coreei de Nord să expedieze în afara țării focoasele sale nucleare

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaLiderul Coreei de Nord
Liderul Coreei de Nord - Sputnik Moldova
Abonare
SUA îi cere Coreei de Nord să expedieze în afara țării mai multe focoase nucleare și rachete balistice, în cazul în care Phenianul dorește să fie exclus de Washington din lista statelor care sponsorizează terorismul.

CHIȘINĂU, 17 mai — Sputnik. SUA i-au cerut Coreei de Nord să expedieze o serie de focoase nucleare și rachete balistice intercontinentale în afara țării în decursul unei jumătăți de an, potrivit ziarului japonez Asahi Shimbun.

Kim Jong-un et Moon Jae-in sur la ligne de démarcation militaire qui divise la péninsule coréenne - Sputnik Moldova
În ce condiții Coreea de Nord va renunța la armele nucleare

Pe parcursul negocierilor dintre Statele Unite și Coreea de Nord, partea americană i-a declarat Phenianului că se așteaptă la lichidarea unei părți a arsenalului nuclear în termen de șase luni.

Cererea a fost formulată de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, în timpul întâlnirii lui cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, pe 9 mai. În schimb, Washingtonul ar putea elimina Phenianul din lista statelor care sponsorizează terorismul, scrie Asahi Shimbun. Anul trecut, Coreea de Nord a fost inclusă din nou în această listă, fapt care îi permite guvernului american să introducă noi sancțiuni împotriva acestui stat.

Știrea vine la o zi după ce Coreea de Nord a amânat o reuniune inter-Coreeană de nivel înalt în formă de protest față de exercițiile militare comune ale SUA și Coreei de Sud. De asemenea, Phenianul a avertizat că ar putea să procedeze la fel cu întrevederea planificată între președintele SUA, Donald Trump, și Kim Jong-un, care urmează să aibă loc pe 12 iunie, la Singapore.

Phenianul a dat de înțeles Washingtonului că astfel de tactici de negocieri sunt inacceptabile și că nu este interesat în discuții care vizează o denuclearizare unilaterală, fără garanții că statul nord-coreean va rămâne descoperit din punct de vedere al apărării, în cazul unei agresiuni.

European Council President Donald Tusk, front center, and European Commission President Jean-Claude Juncker, front left, lead EU leaders to a group photo at an EU summit at the Europa building in Brussels on Thursday, Dec. 14, 2017 - Sputnik Moldova
Politică
UE, declarație șoc despre SUA: "Cu așa prieteni, nu mai avem nevoie de dușmani"

Acest lucru este un mare pas în urmă în procesul de reconciliere pe Peninsula Coreeană, ale cărui baze au fost puse la întrevederea între liderii celor două Coreei, Kim Jong-un și Moon Jae-in.

Negocierile de pace între Moon și Kim au fost salutate de mai mulți lideri ai lumii, inclusiv de Trump, dar nu au împiedicat Washingtonul să desfășoare exerciții militare cu aliații săi în regiune. Exercițiile Max Thunder 18, care au început vineri și vor dura două săptămâni, vor implica 100 de avioane militare.

Coreea de Nord consideră că aceste exerciții reprezintă un show al agresiunii.

Fluxul de știri
0