Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kim Jong Un, revoltat împotriva SUA: "Nu permit gunoaielor umane să arunce cu noroi"

© AP Photo / Ahn Young-joonDonald Trump și Kim Jong-un
Donald Trump și Kim Jong-un - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Întâlnirea Trump - Kim Jong Un devine istorie! Kim acuză provocări: "Există o limită în a arăta bunăvoință, suspendăm negocierile la nivel înalt nord-sud".

BUCUREȘTI, 17 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Autoritățile sud-coreene, împreună cu S.U.A., au organizat cel mai mare exercițiu militar aviatic comun "2018 Max Thunder" în încercarea de a face o lovitură preemptivă aeriană asupra RPD Coreeană și a câștiga supremația aeriană".

Astfel începe comunicatul transmis aseară de Phenian, un mesaj care amintește de "clasicele" dialoguri cu SUA lui Donald Trump. Agenția Coreei comuniste descrie forțele angrenate în exercițiul militar și consideră că această demonstrație de forță este cea mai clară dovadă a modului în care SUA și Coreea de Sud doresc, de fapt, să abordeze relația cu Nordul.

"Opinia publice din țară și din străinătate constată că manevra este cea mai mare din ultima vreme și reflectă poziția invariabilă a Statelor Unite și a Coreei de Sud de a persista cu "presiuni maxime și sancțiuni" împotriva RPD Coreeană", transmite KCNA.

În aceste sens, autoritățile de la Phenian consideră că exercițiul este "orientat împotriva RPD Coreea" și este o "provocare nedisimulată față de Declarația de la Panmunjom" și o "provocare militară deliberată" față de tendințele unei evoluții favorabile a situației din Peninsula Coreeană.

Cu toate că nordul și sudul au declarat solemn în declarația că o nouă eră de pace a fost inaugurată, iar SUA a sprijinit demersul, " chiar înainte să se usuce cerneala din declarația istorică din 27 aprilie, autoritățile sud-coreene și SUA au început un astfel de exercițiu împotriva RPD Coreeană".

"SUA și Coreea de Sud au reacționat la toate eforturile și bunele intenții pe care RPD Coreeană cu provocarea aceasta brutală și perversă, alimentând serioase îngrijorări și dezamăgind concetățenii dar și comunitatea internațională care doreau implementarea declarației de la Panmunjom", transmite Phenianul.

Phenianul acuză autoritățile sud-coreene că ar fi recurs la "acte necorespunzătoare, contrar promisiunii de a face eforturi pentru pace, prosperitate și reunificare pe peninsulă împreună cu nordul" — și permit chiar unor "gunoaie umane să arunce cu noroi în demnitatea conducerii supreme a RPD Coreeană și în sistemul sistemului său — și să calce în picioare Declarația de la Panmunjom chiar în fața clădirii Adunării Naționale".

"Există o limită în a arăta bunăvoință și a oferi de oportunități", transmit autoritățile comuniste. "Declarația istorică Panmunjom nu poate fi pusă în aplicare prin eforturile unilaterale ale unei singure părți, dar poate avea rezultate bune atunci când cele două părți își unesc eforturile".

În contextul de față, "nu putem decât să suspendăm negocierile la nivel înalt nord-sud, programate pe 16 mai, prevalându-ne de situația cumplită a unui război contra Nordului, susținută de Coreea de Sud. Autoritățile sud-coreene, care și-au pierdut toate simțurile, ar trebui să fie făcute responsabile pentru împotmolirea discuțiilor la nivel înalt Nord-Sud și pentru dificultățile și obstacolele în calea relațiilor din peninsulă", scrie în Comunicat.

În final, este transmis și un avertisment dur pentru Statele Unite.

"SUA va trebui să se gândească de două ori la soarta unei reuniuni RPD Coreeană — SUA la nivel înalt, înainte de o face o demonstrație militară provocatoare împotriva RPD Coreeană, împreună cu autoritățile sud-coreene".

Vom urmări îndeaproape comportamentul din perioada următoare al SUA și al autorităților sud-coreene, scrie în finalul comunicatului transmis de Phenian.

Kim Jong-un et Moon Jae-in sur la ligne de démarcation militaire qui divise la péninsule coréenne - Sputnik Moldova
În ce condiții Coreea de Nord va renunța la armele nucleare

Sunt clare două aspecte, amândouă favorabile și Phenian-ului, dar și unei înțelegeri durabile în peninsula Coreea. În primul rând, Phenian-ul nu se lasă păcălit și nu acceptă să fie tratat de sus și înșelat de SUA sau de Coreea de Sud, țară cunoscută pentru gravele probleme de corupție la cel mai înalt nivel.

În al doilea rând, retorica Nordului este dură, gravă, dar fără accentele insultătoare din perioada "dialogului" Kim — Trump; faptul în sine este o dovadă că Phenianul dorește să continue pe o cale a înțelegerii, confirmând informațiile că liderul comunist este un "om cât se poate de normal", așa cum i-a spus lui Trump un specialist al CIA în problema coreeană.

În același timp este clar că întâlnirea de azi din cadrul procesului de pace nu va mai avea loc — iar reuniunea „la vârf", Donald Trump — Kim Jong Un este pusă sub un mare semn de întrebare.

Lavrov: Rusia are interese legitime în menținerea acordului cu Iranul>>>

Un lucru e cert — Kim Jong Un nu se lasă impresionat (a se citi înșelat sau batjocorit) nici măcar în fața superputerii mondiale. Un aspect de care Administrația americană ar trebui să țină seama.

Fluxul de știri
0