Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legătura dintre saună şi riscul de accident vascular cerebral

CC0 / Pixabay / Zerocool / Sauna
Sauna - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de știință de la universitățile din Europa și Statele Unite au descoperit o legătură între frecventarea saunei și riscul de accident vascular cerebral.

CHIȘINĂU, 13 mai — Sputnik. Vizitele regulate la saună reduc riscul de accident vascular cerebral, anunță portalul Medical Xpress.

Larisa Filip - Sputnik Moldova
Podcasturi
Lucruri neștiute despre munca asistentelor medicale. Iată ce fac în casele pacienților

Cercetătorii de la universitățile din estul Finlandei, Bristol, Leicester, Emory, Cambridge și Innsbruck efectuat observaţii pe un grup de 1.628 de locuitori dintr-o provincie din estul Finlandei cu vârstele de 53-74 ani, timp de 15 ani. ani. Acești oameni au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de frecvența vizitelor la saună. O dată pe săptămână, de două sau trei ori și de patru până la șapte ori.

Riscul de accident vascular cerebral este de 14% și, respectiv, 61% mai mic pentru ultimele două grupuri, decât pentru cei care au fost în saună o dată pe săptămână.

Cu toate acestea, factori precum sexul, vârsta, diabetul, consumul de alcool, nivelul activității fizice etc. nu au fost luate în considerare.

Acesta este un studiu care nu stabileste o relatie de cauzalitate, a declarat Setor Kunutsor, cercetatorul principal al Bristol Medical School. Mai mult, acest studiu este limitat de faptul că se referă numai la sauna finlandeză tradițională și că rezultatele sale nu pot fi aplicate altor tipuri de saune. Acest studiu nu ia în considerare pe cei care nu merg niciodată la saună, a spus Kunustor.

Fluxul de știri
0