Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În 2020, ar putea fi adoptată o nouă Constituție a Republicii Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariDumitru Pulbere
Dumitru Pulbere - Sputnik Moldova
Abonare
Până în anul 2020, ar putea fi adoptată o nouă Constituție a Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 13 mai-Sputnik. Fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, susține că noua Constituție a Republicii Moldova, prin care vor fi lărgite prerogativele șefului statului, ar putea fi adoptată în urma unui referendum, care va avea loc în perioada 2019-2020.  Declarația a fost făcută în exclusivitate în cadrul emisiunii ”Expertiza” la Sputnik-Moldova

”Este o necesitate, dar nu o dorință”, a declarat expertul. 

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul pregătește o nouă modificare a Constituției Republicii Moldova

În opinia lui Pulbere, în noua Constituție a Republicii Moldova trebuie să rămână intacte primul și al doilea capitole, care se referă la drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale și la drepturile şi libertăţile fundamentale. Celelalte capitole, potrivit lui Dumitru Pulbere, trebuie să fie revăzute. 

”Trebuie revizuite toate articolele care se referă la prerogativele președintelui țării, a Parlamentului, Guvernului, Procuraturii. În opinia mea, forma de guvernământ prezidențială este perfectă pentru Republica Moldova. Aici nu trebuie să inventăm bicicleta, ci doar trebuie să restabilim ceea ce a fost în Constituție până în anul 2000”, a declarat Pulbere. 

Fostul președinte al Curții Constituționale mai susține că Parlamentul trebuie să rămână cu prerogativa care-i oferă dreptul de a controla procesul de implementare a legilor. 

”De ce Parlamentul trebuie să dețină dreptul de a numi în funcții. Aceasta nu este treaba Parlamentului, ci a Guvernului și a președintelui țării”, a declarat expertul în studioul Sputnik-Moldova. 

Dumitru Pulbere a afirmat că noua Constituție a Republicii Moldova va fi adoptată în funcție de rezultatele alegerilor parlamentare din toamna acestui an. 

Ținând cont de procesul îndelungat de reformare a Constituției, Dumitru Pulbere susține că noua Lege Supremă va fi votată nu mai devreme decât peste doi ani.  

”Documentul trebuie consultat cu Comisia de la Veneția, alte structuri europene, astfel ca să-i convingem pe toți că o Constituție nouă nu este o dorință ci o necesitate. Consider că acest proiect nu trebuie votat de cei 101 deputați dar trebuie supus unui referendum național astfel ca toți cetățenii să se poată expune. Este un proces migălos și de lungă durată”, a declarat Dumitru Pulbere.   

Fostul președinte al Curții Constituționale a precizat că toate opiniile expuse îi aparțin. Deocamdată, a declarat Pulbere, o comisiei specială care să se ocupe de un nou proiect al Constituției nu a fost creată. 

Dumitru Pulbere este în prezent președinte al Comisiei pentru constituționalitatea și drepturile omului din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0