Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum a ajuns Iuda să trădeze – explicația unui ieromonah

© Facebook / Savatie BaștoivoiSavatie Baștovoi
Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi este Sfânta și Marea Zi de Miercuri din Săptămâna Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost vândut de către Iuda.

CHIȘINĂU, 12 mai — Sputnik. Într-un text postat pe antiparenting.ro, ieromonahul Savatie Baștovoi dă o explicație faptei lui Iuda, care l-a vândut pe Iisus Hristos pentru 30 de arginți.

Reproducem aici textul egumenului.

Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova
Savatie Baștovoi: A fi sensibil înseamnă a trăi la plinătatea intensității viața

Iuda a vândut dintr-o prostie — șmecheria l-a transformat în trădător

Teoria precum că Iuda ar fi îndeplinit o misiune prescrisă în planul lui Dumnezeu, că fără trădarea lui nu ar fi avut loc răstignirea și, deci, nici izbăvirea neamului omenesc, nu are nici un temei. Hristos ar fi fost ucis oricum și asta se vede din alte tentative ale iudeilor de a-L ucide cu pietre. Această idee a circulat și în primele secole, iar astăzi o poți auzi în documentarele Dscovery și National Geographic. "Evanghelia după Iuda" însă este mult mai banală — Iuda a trădat dintr-o greșeală.

Iuda nu a conspirat împotriva lui Hristos, nu a vrut să răstoarne planul mântuirii neamului omenesc, nu era un infiltrat între apostoli și nu a fost sfătuit de către nimeni să trădeze. Partea cea mai deplorabilă a trădării lui Iuda este aceea că el nu a realizat că trădează. În mintea sa, Iuda făcea o afacere.

Savatie Baștovoi - Sputnik Moldova
Societate
Remediul Ieromonahului Savatie Baștovoi împotriva depresiei

Iuda credea că face un "gheșeft" pe prostia arhiereilor și a cărturarilor. El era sigur că Hristos nu poate fi prins, deoarece, cu altă ocazie, atunci când iudeii au luat pietre să-l omoare, Hristos a dispărut. Iuda văzuse multe minuni pe care le săvârșise Hristos, a văzut cum înviase morți și nu avea nici o îndoială că Hristos nu se va lăsa prins, deoarece are o misiune de îndeplinit. Planul era clar: Iuda va lua banii și le va spune arhiereilor unde este Hristos, așa cum le-a fost înțelegerea, dar nu este treaba lui dacă Hristos va dispărea. Cu aceste gânduri îl vinde Iuda pe Hristos, gândul comerciantului șmecher care vinde ceva conform unei înțelegeri, ascunzând detaliul cel mai important, acela că plătitorul nu va avea parte de serviciul pentru care a plătit.

Că lucrurile au stat așa, o arată reacția lui Iuda atunci când a văzut că Hristos nu a dispărut în chip minunat, ci S-a lăsat prins. Iuda aleargă disperat la arhierei și le aruncă banii: "Am vândut sânge nevinovat!", strigă Iuda. El parcă ar spune: dacă știam că așa se vor termina lucrurile, dacă aș fi știut că Hristos se va lăsa prins, nu aș fi făcut asta. Iar faptul că el înapoiază banii este cel mai grăitor argument că Iuda a considerat vânzarea lui Hristos o faptă care nu poate fi echivalată în bani. Altceva a fost în mintea lui Iuda — șmecheria omului dornic de câștig ușor.

Acest fel de trădare colaterală este o faptă foarte răspândită în ziua de azi. De multe ori apreciem ca fiind neînsemnată paguba pe care o putem aduce unui prieten prin divulgarea unei informații despre el, deși rezultatul poate fi "răstignirea" lui profesională și socială.

Fotografie rară: Cum era marcat Paștele Blajinilor în 1941>>>

În fiecare dintre noi trăiește un Iuda. Astăzi este o vreme bună să-i judecăm faptele și să ne îmbrăcăm în iertare și lumină.

Fluxul de știri
0