Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum reușesc unii funcționari ai Primăriei Chișinău să ia mită, fără ca să încalce legea

© SputnikRuslan Codreanu
Ruslan Codreanu - Sputnik Moldova
Abonare
Acordarea serviciilor administrative prin intermediul mijloacelor electronice poate contracara fenomenul corupției și birocrației.

CHIȘINĂU, 12 mai — Sputnik. Unii agenți economici evită să dezvolte afaceri în Capitală din cauza birocrației și corupției de la Primărie. Sunt funcționari care creează obstacole în procesul de acordare a serviciilor administrative pentru a estorca bani de la oamenii de afaceri. Declarația a fost făcută de primarul interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu, în cadrul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik-Moldova.

"Pe agenți economici îi demotivează atunci când funcționarii decid când trebuie eliberat un certificat, astăzi sau peste 30 de zile. La Primărie sunt multe hârtii care sunt mutate intenționat de pe o masă pe alta, sau dintr-un birou în altul. Nu costul deschiderii unei afaceri îi sperie pe agenții economici, dar corupția", a menționat Ruslan Codreanu.

Acordarea serviciilor administrative prin intermediul mijloacelor electronice poate contracara fenomenul corupției și birocrației. Până în prezent însă funcționarii de la Primăria Capitalei au evitat să rezolve această problema, consideră Ruslan Codreanu.

"Doar prin intermediul sistemelor IT putem asigura transparența serviciilor administrative. Omul va accesa site-ul și va afla cine se ocupă de actul pe care l-a solicitat", a precizat Ruslan Codreanu.

Potrivit lui Ruslan Codreanu, în prezent nu există o strategie de dezvoltare a orașului Chișinău. Din această cauză, modernizarea Capitalei este o misiune greu de îndeplinit.

 "E necesară o viziune clară despre cum vrem să arate Chișinăul în următorii zece ani. Dacă se dorește o infrastructură rutieră modernă și transport public modern, atunci  Primăria și Consiliul Municipal trebuie să-și consolideze efortul pentru a realiza acest proiect. Dacă prioritară este însă dezvoltarea turistică a orașului, atunci trebuie de investit în acest domeniu. Tendința de a investi cu țârâita în mai multe domenii concomitent nu este eficientă", consideră Ruslan Codreanu.

Ce a răspuns Silvia Radu când cineva i-a vorbit despre o mită de 2 mii de euro>>>

Care sunt proiectele prioritare pentru Ruslan Codreanu, și ce va putea face noul primar general al Capitalei, care urmează să fie ales în data de 20 mai, în decursul unui an de mandat, aflați din materialul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0