Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Emisiunea Poligraf, cu Cristina Bumbu-Dănuță. Invitat: Victor Țvircun

Abonare
De la independență încoace, Republica Moldova a semnat zeci de acorduri de colaborare cu alte țări, a ratificat acorduri de liber schimb, a primit împrumuturi nerambursabile, dar și credite pe care le mai întoarcem și azi partenerilor noștri internaționali.

A știut oare Chișinăul să negocieze prevederile acestor acorduri astfel ca ele să nu fie în detrimentul interesului național? Când a demonstrat țara noastră că este un bun negociator și se poate impune pe arena internațională?

Acestea sunt doar câteva dintre subiectele abordate, în cadrul emisiunii Poligraf, de jurnalista Cristina Bumbu-Dănuță cu Victor Țvircun, doctor în științe istorice și doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar, fost ambasador al Republicii Moldova în Turcia, ex-ministru al Educației Tineretului și Sportului, fost secretar general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră. Este colaborator al Academiei de Științe a Moldovei, autor a peste 230 de publicații științifice, inclusiv 18 monografii publicate in Republica Molodva, Federația Rusă, România, Franța, Germania, Ucraina, Liban și Turcia.

Victor Țvircun este și cantemirolog, de aceea susține că despre capacitatea moldovenilor de a se impune pe arena internațională putem afla chiar de la Dmitrie Cantemir, care în "Descrierea Moldovei " scria: "Sunt frumoși și veseli, iar inima nu o au prea departe de gură, dar așa cum uită lesne dușmăniile, tot astfel nu păstrează prea mult prieteniile. Nu cunosc niciun fel de măsură: când le merge bine, se îngâmfă; când le merge rău, se descurajează. La prima vedere nimic nu le pare greu; dacă se ivește cea mai mică greutate, se tulbură, nu știu ce să facă și, în sfârșit, dacă văd că încercările lor sunt zadarnice, sunt cuprinși de căință, târzie însă".

Din 1992 Republica Moldova este parte a comunității internaționale, având drept de vot în cadrul diverselor organizații, uneori de votul Republicii Moldova depind interesele marilor puteri. Știm oare să valorificăm la maximum acest vot?

Rusia și Turcia afișează, în ultimul timp, o relație caldă, se pare că președinții Putin și Erdogan au un dialog constructiv. Care ar fi perspectivele, proiectele practice, ce ar putea fi implemente ca urmare a unei bune relații a Republicii Moldova cu cele două mari puteri, aflați din emisiune.

În cadrul aceste emisiuni puteți afla și detalii din culisele Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră. Cum a reușit Republica Moldova să convingă celelalte țări ca Autostrada Inelară a Mării Negre să treacă pe la Chișinău, dar și ce alte interese, în afara celor economice,  mai sunt în zona Mării Negre. Se tranformă cumva aceasta dintr-o zonă economică în una puternic militarizată?

Fluxul de știri
0