Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul va aloca 900 de milioane de lei pentru crearea locurilor de muncă la sate

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaȘomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul de la Chișinău a aprobat noi măsuri pentru creșterea nivelului de ocupare a forței de muncă.

CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik. Crearea locurilor de muncă la sate și în orașele mici va fi încurajată, iar șansele de angajare în câmpul muncii, atât a cetățenilor Republicii Moldova, cât și a lucrătorilor străini vor spori. Guvernul de la Chișinău a aprobat Planul naţional de acţiuni pe anul 2018 pentru implementarea Strategiei naţionale privind ocuparea forţei de muncă.

Городская ярмарка вакансий - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Peste 10 mii de locuri de muncă vacante sunt oferite pentru șomerii din Moldova

Acțiunile prevăzute sunt focusate pe realizarea a patru obiective: dezvoltarea competențelor persoanelor pentru sporirea posibilităților de angajare, asigurarea bunei guvernări a pieţei muncii, valorificarea potenţialului migraţiei pentru dezvoltare durabilă și crearea oportunităţilor de angajare.

Pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii va fi ușurat accesul la credite. De asemenea, va fi amenajat un parc industrial la Comrat, unde vor fi create peste 2500 de locuri de muncă. Vor fi acordate și programe de suport pentru tinerii întreprinzători, finanțări pentru afacerile gestionate de femei și granturi pentru producătorii agricoli. 

Totodată, vor fi diversificate oportunităţile de angajare a cetăţenilor Republicii Moldova reîntorşi de peste hotare, dar și a lucrătorilor străini aflați în căutarea unui loc de muncă în țara noastră. Suport la angajare vor primi și persoanele din grupurile vulnerabile, persoanele cu dizabilități și cei eliberați din detenție. 

Statul va aloca 900 de milioane de lei pentru crearea locurilor de muncă la sate și 34 de milioane de lei — pentru indemnizații tinerilor specialiști în medicină care merg să lucreze în sate.

De asemenea, vor fi întreprinse acțiuni pentru formarea continuă a specialiștilor, perfecționarea aptitudinilor practice ale absolvenților, acordarea ajutoarelor de șomaj și combaterea salariilor în plic.  

Pentru realizarea măsurilor incluse în plan sunt necesare 1,2 miliarde de lei. Cheltuielile care vor fi acoperite din bugetul de stat și din surse externe.

Fluxul de știri
0