Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exclusiv: Din culisele sistemului judecătoresc

© Sputnik / Miroslav RotariIon Dron
Ion Dron - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Ion Dron consideră că numirea judecătorului Ion Druță la șefia Curții Supreme de Justiție survine într-un moment complicat pentru justiția din Moldova. Curtea Supremă de Justiție face atât cât i se permite. Cu părere de rău, dacă CSJ vrea mai mult, clasa politică consideră că este suficient ceea ce face.
Exclusiv: Din culisele sistemului judecătoresc

Ion Dron a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre ceea ce se întâmplă în culisele sistemului judecătoresc și despre existența așa numiților locotenenți ai justiției. La ora actuală, spune Dron, nu avem un control total asupra sistemului judecătoresc, ci un control asupra unor judecători care activează în sistem.

"Politicul nu vrea să renunțe, fiindcă sistemul este foarte greu de controlat. Sistemul este pestriț, caracterele sânt diferite. Pe lângă politicieni, multe grupuri de afaceri, multe companii, sectorul bancar își au locotenenții lor în cadrul sistemului judecătoresc. Lucru acesta este știut și este  grav. Spun asta nu pentru a critica acest sistem, dar pentru a stimula un pic de adversitate în cadrul sistemului, pentru că sunt o mare majoritate de judecători care își fac lucru cinstit și, pe bune, au venit în acest sistem pentru a-și face o carieră de profesionist. Jocurile acestea le fac 20-30 de judecători", a menţionat avocatul.

Potrivit acestuia, atunci când este vorba de hotărâri de o importanță majoră, de interesul unui grup de a înclina balanța spre un centru de greutate, tocmai în acest moment sunt implicați locotenenții din sistemul judecătoresc.

"Ei nu sunt atât de vizibili. Noi, cei care activăm în sistem, îi cunoaștem, pe alocuri îi simțim după hotărârile emise și când exact au fost implicați. Un  exemplu nefericit, când un complet de judecată îți poate spune cu 10 zile înainte care va fi hotărârea într-un dosar sau altul cu un impact social enorm. Lucru acesta nu ar trebui să se întâmple. În zadar se pronunță 100 de hotărâri foarte bine motivate — și în ultima perioadă avem hotărâri suficient de motivate — când brusc se pronunță o hotărâre de un impact social enorm, care face praf acele 100 de hotărâri motivate foarte bine. Cei care și-au plasat locotenenții acolo de aia și au făcut-o, pentru că la un moment dat sistemul ar putea strânge rândurile și-ți poate riposta. Dar atunci când îți plasezi câte unul doi în prima instanță, doi sau trei locotenenți la Curțile de Apel, câțiva la CSJ, îți creezi o filieră și o gestionezi cap coadă", a punctat Dron.

Avocatul Ion Dron vine cu propria viziune la ceea ce se întâmplă la ora actuală în justiția moldovenească:

"Oamenii care se află astăzi la putere, mulți dintre ei au fost implicați în acte frauduloase de privatizare, de preluare a proprietăților statului pe cale ilegală, de preluare a proprietăților de la alți cetățeni. Prin urmare, ei au nevoie de un timp, de un răgaz ca aceste acțiuni să capete un caracter de estompare, să treacă termenul de prescripție, dar pentru asta ai nevoie de mecanisme, iar aceste mecanisme sunt Procuratura, Poliția și instanțele de judecată".

Fluxul de știri
0