Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Meseria pentru care începătorii sunt plătiți în Moldova cu peste 7000 de lei

© Sputnik / Игорь Лилиев / Accesați arhiva multimediaStudenți
Studenți - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Profesia trebuie aleasă nu doar potrivit tendințelor, dar și cerințelor de pe piața muncii.

CHIȘINĂU, 8 mai — Sputnik, Cristina Bumbu-Dănuță În Republica Moldova avem o problemă legată de orientarea în carieră încă din școală sau liceu. Mulți dintre viitorii studenți se orientează așa cum e ”la moda”, către specialități legate de drept sau economie. Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, a declarat pentru Sputnik Moldova că "există un domeniu important, dar mai puțin atractiv pentru studenți, ingineria. Inginerii pot avea o carieră de succes. În prezent, în Uniunea Europeană există un deficit semnificativ de cadre în domeniul ingineriei. În Republica Moldova, acest deficit este simțit, dar va deveni mai accentuat în anii următori". 

Rectorul UTM, Viorel Bostan, ne-a dat și un exemplu cum inginerii pot fi angajați în câmpul muncii imediat după absolvirea studiilor, cu un salariu mult mai mare decât media pe economie.

"Ingineria biomedicală este un domeniu pe care UTM l-a inițiat acum șapte ani. La început mulți erau sceptici față de acest program de studii. Însă astăzi, în spitalele din Republica Moldova, există un deficit de trei sute de cadre în această sferă de activitate. În sistemul medical din țara noastră deja avem mult aparataj performant care deocamdată nu este utilizat la capacitate maximă pentru că medicii nu au studii în acest domeniu. Iată aici inginerii în biomedicină sunt cei mai căutați specialiști. În anul acesta toți absolvenții noștri, în proporție de 100 de procente, au fost angajați în câmpul muncii cu un salariu de începător de peste șapte mii de lei" spune rectorul UTM, Viorel Bostan.

Tinerii trebuie să se orienteze, să analizeze piața muncii, să vadă care sunt tendințele, să se gândească și la posibilitățile de a avansa ulterior în carieră. Ingineria este un domeniu necesar, iar inginerii vor fi la mare căutare în anii următori deoarece Guvernul Republicii Moldova are un plan de reindustrializare a țării, asta însemnând locuri de muncă pentru inginerii bine pregătiți.

Fluxul de știri
0