CHIȘINĂU, 6 mai — Sputnik. În privinţa efectului asupra prețurilor post-Brexit, majoritatea experţilor cred că inflația va scădea de la rata actuală de peste 3% până la ţinta de 2% până în primele luni ale anului 2020, scrie The Independent.
Aceasta presupune ca rata bancară să crească până la aproximativ 1,25 % până atunci — ceea ce va însemna ipoteci și costuri de împrumut mai mari pentru mulți consumatori îndatoraţi şi proprietari de case.
Un Brexit neaşteptat de „dur" ar putea determina o altă scădere a valorii lirei sterline pe pieţe, ceea ce ar însemna din nou prețuri mai mari pentru importuri și acest lucru va avea un impact asupra preţurilor la toate produsele, de la portocale la benzină.
Practic, comercianții și investitorii consideră că Regatul Unit va avea nevoie de prețuri de export mult mai mici pentru a menține economia — iar cea mai rapidă metodă este devalorizarea lirei.
Pe de altă parte, un acord bun privind Brexit ar putea însemna chiar o inflație mai scăzută decât cea așteptată. Totuşi, creșterea inflaţiei la nivel global este extrem de puternică în prezent, ceea ce determină, în orice caz, creșterea prețurilor la mărfuri la nivel global și indiferent de Brexit.
Ce se întâmplă cu salariile?
Dacă salariile nu cresc rapid, iar lucrătorii nu reuşesc să obţină salarii mai mari, atunci nivelul de trai nu se va ridica atât de repede pe termen scurt, dar, în acelaşi timp, acest lucru poate însemna mai multe locuri de muncă pe termen mediu și lung — şi acesta este motivul pentru care în Marea Britanie se înregistrează astăzi niveluri record de ocupare a forței de muncă, scrie analistul Sean O'Grady de la The Independent.
Totuşi, salariile ar putea să crească rapid. Cererea globală pentru exporturile din Regatul Unit în zone precum SUA sau ţările din Golf ar putea crește cererea pentru forță de muncă, determinând şi o ofertă mai avantajoasă de salarii.
În acelaşi timp, în unele industrii se poate produce un deficit al forței de muncă, având în vedere că lucrătorii din statele europene părăsesc sectoare precum munca în agricultură, construcții, asistenţă socială şi sanitară sau meserii din domeniul hotelier. În acest caz, salariile ar putea creşte în aceste domenii.
Totuşi, în cazul în care creșterea salariilor va pune presiune asupra profiturilor sau va determina o creştere a prețurilor într-o „spirală" preţ-salarii, atunci angajările și creșterea economică pe termen lung vor fi amenințate — și inflația va urca. Astfel, Banca Angliei ar crește ratele pentru a reduce cererea.
În ceea ce privește regiunile care vor avea cel mai mult de suferit, acestea vor fi în special cele care au votat cel mai puternic pentru Brexit, după cum au arătat estimări guvernamentale scurse în presă la începutul acestui an, plus Irlanda de Nord (care este în favoarea rămânerii în UE). Londra și zonele mai bogate vor suferi mai puțin.
Va fi mai ieftină mâncarea?
Institutul de Studii Fiscale din Marea Britanie a ajuns la concluzia că modificările cursului de schimb pot avea efecte majore asupra prețului alimentelor, iar gospodăriile mai sărace, care cheltuiesc proporțional mai mult pe alimente decât cele mai bogate, ar putea fi cel mai mult afectate dacă rata de schimb scade şi prețurile la bunurile de larg consum cresc. Cei mai săraci 10% dintre locuitorii ţării cheltuiesc 23% din venitul lor pe alimente; în schimb, cei mai bogaţi 10% cheltuiesc mai puțin de jumătate din acest procent.
Însă, odată cu creșterea la nivel global, preţurile la produsele de larg consum precum cacao, suc de portocale, grâu și cafea, se vor majora. Cum sugerează episoadele anterioare de creștere globală, britanicii se vor confrunta cu creşterea preţurilor şi la carnea de pui și porc.
Totodată, Marea Britanie va putea cumpăra de pe piețele globale, iar asta ar putea aduce economii. Însă, potrivit planurilor actuale, Marea Britanie și UE nu vor percepe tarife între ele — astfel brânza franceză și salamurile germane nu se vor scumpi din acest motiv. Însă, pe termen lung, beneficiile datorate Brexit ar trebui să fie faptul că, de exemplu, de la mielul din Noua Zeelandă şi mașinile din China la puii americani, Marea Britanie va putea negocia și cumpăra cele mai ieftine mărfuri din străinătate. Totuşi, prețul pe care îl va plăti ar putea include și importul de pui clorinaţi sau de cereale modificate genetic — un aspect controversat.
Marea Britanie va putea fi mai productivă?
Susținătorii Brexit spun că o restructurare radicală a economiei britanice va stimula productivitatea și, astfel, exporturile, creșterea PIB-ului și nivelul de trai. Cu toate acestea, dacă forța de muncă va deveni relativ scumpă post-Brexit, atunci productivitatea ar putea crește dacă industria și comerțul vor utiliza mai mulți roboți, inteligenţă artificială şi software-uri pentru a înlocui oamenii, adaugă analistul britanic.
Marea Britanie post Brexit: Relațiile economice cu UE sunt în pericol>>>
Acest lucru ar spori cu siguranță productivitatea economiei britanice, dar nu pentru toți. Într-o astfel de situaţie, efectele producției mai mari pe lucrător nu vor fi neapărat resimţite în mod egal sau echitabil, mai ales dacă mai mulți oameni își vor pierde locul de muncă.