Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Motivul pentru care primarii Capitalei nu-și pot îndeplini promisiunile electorale - Video

© Sputnik / Miroslav RotariGhenadie Vaculovschi și Sergiu Praporșcic
Ghenadie Vaculovschi și Sergiu Praporșcic - Sputnik Moldova
Abonare
Legislația favorizează imixtiunea politicului în activitatea administrației publice locale

CHIȘINĂU, 6 mai — Sputnik, Maria Dimineț. Promisiunile electorale ale candidaților pentru funcția de primar general al Capitalei sunt inaplicabile. Și asta deoarece, la fel ca predecesorii săi, ei nu au un plan de implementare a acțiunilor propuse și nici o echipă profesionistă. Această concluzie a fost formulată, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", de jurnalistul Sergiu Praporșcic și comentatorul politic Ghenadie Vaculovschii.

Sergiu Praporșcic consideră că foștii primari ai Capitalei au îndeplinit doar zece la sută din promisiunile făcute. Ca urmare, candidații care luptă, în prezent, pentru această funcție, își permit să promită totul, chiar dacă nu există posibilități și surse pentru aplicarea promisiunilor. Ei știu că electoratul nu îi va taxa pentru neîndeplinirea angajamentelor.

" Posibilitățile administrației publice locale din Chișinău sunt mult mai mari. Este posibil de a aduna bani în bază de proiecte. Nu fac acest lucru pentru că, fie nu-i duce capul, fie sunt preocupați de interese personale. Sunt primari din comune mici, care cu un buget derizoriu fac lucruri minunate pentru comunitate. În Chișinău nu se reușește nimic. Aici avem străzi care, după trei ani de la reparație, au cratere", a menționat Sergiu Praporșcic.

Nu este suficient ca un primar să aibă un program electoral fezabil și o echipă profesionistă, pentru a rezolva problemele Capitalei. Important este că acesta să coopereze cu reprezentanții guvernării.O acțiune bună promovată de Primărie poate fi ușor blocată legislativ, consideră politologul Ghenadie Vaculovschi.

 "Oricât de bine intenționat ar fi un primar, nu va putea implementa unele acțiuni dacă nu va avea susținerea guvernării. Este suficient ca majoritatea parlamentara să modifice trei virgule în actele legislative, și primarul nu va putea face nimic. Legislația actuală nu-i permite primarului să facă lucruri bune. Municipiul Chișinău trebuie să insiste ca legislația cu privire la autonomia locală să funcționeze eficient", a explicat Ghenadie Vaculovschi.

Politologul susține că, în prezent, legislația favorizează imixtiunea politicului în activitatea administrației publice locale. Această practică va continua atâta timp cât primarul va fi ales prin vot universal.

"Stimați deputați, modificați legislația privind administrația publică locală și opriți acest dezmăț care se numește alegerea primarului de populație. În acest mod, nu obținem primari în sensul direct al cuvântului, dar exponenți ai partidelor politice. Ca urmare, primarii în loc să se ocupe de administrarea localității, sunt preocupați de imaginea partidului", a concluzionat Ghenadie Vaculovschi.

Pe data de 20 mai, pentru fotoliul de primar general al Capitalei vor lupta 12 candidați. Cât de sinceri sunt aceștia și în ce măsură promisiunile formulate pot fi aplicate? Aflați din materialul video atașat.

Fluxul de știri
0