Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pericolul din saloanele de înfrumusețare. Ce au depistat autoritățile - Video

CC0 / HoliHo / Salon de frumusețe
Salon de frumusețe - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile au constatat că mai multe saloane de înfrumusețare nu respectă regulile de igienă și nu dezinfectează ustensilele

CHIȘINĂU, 5 mai  — Sputnik. Prestatorii serviciilor de înfrumusețare sunt obligați să respecte regulile de igienă și să dezinfecteze ustensilele utilizate pentru aranjarea părului și efectuarea procedurilor cosmetice. Unii agenți economici ignoră însă ostentativ normele respective. Pe parcursul anului 2017, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a depistat abateri în 19 saloane de înfrumusețare. Subiectul a fost discutat de jurnalista Maria Dimineț, în cadrul emisiunii "ATITUDINI",  cu responsabilul pentru igiena mediului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Maxim Mogorean și șeful Direcției Relații cu Consumatorii și Mediului de Afaceri din cadrul Agenției Pentru Protecția Consumatorilor, Grigore Cațer.

"Am depistat că în saloane nu se face curățenie. Prosoapele sunt murdare. Nu sunt efectuate proceduri de dezinfectare a ustensilelor. Toate aceste proceduri trebuie notate într-un registru. Am constat că în aceste registre nu au fost completate luni întregi. Nu funcționează nici sistemul de ventilare", a precizat Maxim Mogorean.

Serviciile de înfrumusețare prestate în condiții neigienice și cu ustensile nedezinfectate sunt periculoase pentru sănătate.

"Clienții riscă să contracteze atât boli transmisibile, cât și netransmisibile. De exemplu, praful dintr-un sistem de ventilare poate provoca bronșite sau pneumonii. Totodată, prin intermediul ustensilelor nedezinfectate sunt transmise infecții, cum sunt hepatita virala C sau HIV", a precizat Maxim Mogorean.

Nerespectarea normelor de igienă și de dezinfecție a ustensilelor nu sunt singurele abateri comise în saloanele de înfrumusețare. Zilnic, cel puțin o femeie sună la Agenția pentru Protecția Consumatorilor pentru a se plânge pe calitatea proastă a serviciilor de înfrumusețare.

"Cel mai frecvent, femeile sunt nemulțumite de rezultatul părului vopsit, calitatea unghiilor și escrocheriile din saloanele de înfrumusețare. Totuși, doar puține femei depun plângeri la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și prezintă dovezile necesare. Anul trecut am înregistrat doar nouă petiții, dintre care jumătate nu le-am putut soluționa din lipsa dovezilor ", a precizat Grigore Cațer.

În cadrul controalelor efectuate în saloanele de înfrumusețare pe parcursul anului trecut, inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorilor au depistat că agenții economici nu dețin documente cu privire la calitatea produselor utilizate, modifică prețurile pentru serviciile prestate și nu respectă programul de muncă.

Maxim Mogorean și Grigore Cațer admit că în saloanele de înfrumusețare sunt comise mai multe abateri, decât ceea ce reușesc inspectorii să descopere. Cum reușesc agenții economici să încalce legea și cum intenționează autoritățile să contracareze acest fenomen, aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0