Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Erupție vulcanică în Hawaii: mii de locuitori evacuați

CC0 / / Vulcan
Vulcan - Sputnik Moldova
Abonare
Aproximativ 10.000 de locuitori din Hawaii au fost chemați să se relocheze după erupția vulcanului Kilauea, în urma unei serii recente de cutremure. Evacuarea locuitorilor este în desfășurare. A fost declarată stare de urgență pentru a mobiliza toate serviciile și fondurile de urgență ale statului legate de dezastrele naturale.

CHIȘINĂU, 4 mai — Sputnik. Erupția puternică a vulcanului Kilauea, unul dintre cei mai activi din lume, a cauzat vărsări de lavă care a ajuns în zone locuibile joi, 3 mai, mii de oameni din Hawaii fiind nevoiți să-și părăsească casele.

"Vaporii și lava au țâșnit printr-o crăpătură în zona Mohala Street", a declarat un oficial din apărare pentru mass-media.

Un oficial local a spus că aproximativ 10.000 de persoane locuiesc în zona afectată de erupții vulcanice.

Evacuărilor obligatorii sunt supuse 770 de clădiri și 1700 de persoane, a declarat pentru AFP Cindy McMillan, purtătorul de cuvânt al guvernatorului David Ige. Starea de urgență a fost declarată pentru a mobiliza toate serviciile și fondurile de urgență ale statului legate de dezastrele naturale.

Agenția americană pentru geologie și seismologie (USGS) a avertizat că "ar putea apărea scurgeri noi de lavă, fără a fi posibil să se prevadă" unde ar putea apărea.

Au fost deschise două centre de primire pentru cei evacuați. Guvernatorul a făcut apel la rezervistii armatei să participe la operațiunile de salvare.

Autoritățile locale au avertizat, de asemenea, că erupția ar putea conține "concentrații potențial letale de dioxid de sulf".

La ora 10:30, un cutremur cu magnitudinea de 5 grade, urmat de numeroase replici, la sud de gura eruptivă a Puu Oo, a declanșat căderi de stâncă și o fisură potențială în craterul vulcanului, potrivit USGS.

Avertisment. Anul 2018 poate fi numit „anul cutremurelor">>>

Vulcanul Kilauea de pe insula Hawaii, cel mai mare din arhipelagul Pacificului, este unul dintre cele mai active din lume.

Fluxul de știri
0