Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Milioane de lei în plus în buzunarul partidelor din Moldova care vor promova femeile

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului 03.05.2018
Ședința Parlamentului 03.05.2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Partidele din Moldova vor primi mai mulți bani de la stat dacă vor promova în politică femeile și tinerii.

CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. Partidele politice care vor promova femeile și tinerii vor primi mai mulți bani de la bugetul de stat. Parlamentul a votat, în lectură finală, un proiect de lege semnat de un grup de deputați democrați, care prevede că partidele politice din Moldova ce vor respecta cota de cel puțin 40 la sută de candidați femei înaintați în circumscripții uninominale vor beneficia de o majorare a suportului bugetar de cel puțin 10 procente din suma alocată pentru anul bugetar respectivului partid și un coeficient de multiplicare pentru fiecare candidat femeie ales în circumscripția uninominală, conform legislației privind partidele politice și procedurii stabilite de CEC. 

Заседание Парламента 25.02.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ai femei. Ai milioane de lei în plus. Ce discută deputații

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că este o noutate aprobarea finanțării suplimentare a partidelor politice care vor promova femeile și tinerii. 

Inițiativa a fost susținută de 68 de parlamentarii și prevede ca 40 la sută din volumul total al alocațiilor se va distribui partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare. Alte 40 la sută pentru performanțele obținute în alegerile locale generale. De 10 la sută vor beneficia proporțional partidele politice care vor respecta cota de cel puţin 40 la sută candidaţi femei înaintaţi în toate circumscripţiile uninominale în alegerile parlamentare, iar de 5 la sută – partidele cu numărul de femei alese în funcţia de deputat pe circumscripţii uninominale. De 5 la sută  vor beneficia partidele politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și locale generale.

Cota procentuală alocată din bugetul de stat rămâne neschimbată și nu poate depăși 0,2 la sută din veniturile bugetului de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială.

O altă completare se referă la faptul că o persoană fizică, în decursul unui an bugetar, poate face donații în numerar partidelor politice până la 3 salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv. Donațiile care depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.

Noile prevederi vor fi puse în aplicare de la 1 ianuarie 2019.

În prezent, distribuirea mijloacelor financiare destinate finanțării partidelor politice se face 50 la sută – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare și alte 50 de procente – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile locale generale.

Fluxul de știri
0