Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se înăspresc condițiile pentru cei care acordă credite

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul schimbă regulile de acordare a creditelor de către instituțiile nebancare.

CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. Contractele de credit vor conține clauze ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator. Inițiativa de completare și modificare a unor acte legislative prin care beneficiarii de împrumuturi, acordate de organizaţiile din sectorul nebancar, vor fi protejați suplimentar aparține președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și a fost votată, în prima lectură, de forul legislativ. 

Money - Sputnik Moldova
Parlamentul dă undă verde pentru creditarea Republicii Moldova în 2018

”Mai multe persoane au devenit victime ale anunțurilor netransparente sau chiar mincinoase legate de dobânda la credite, de obicei la creditele de consum. Cetățenii vedeau o dobândă afișată de 6-7 procente, însă după ce încheiau contractul și începeau să consume creditul își dădeau seama că plătesc o dobândă de 15-18 la sută”, a declarat Candu. 

Proiectul propune evidenţierea în contractele de credit a clauzelor ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator. Autorul consideră că scoaterea în evidenţă a acestor clauze contractuale va avea ca efect analiza mai minuţioasă de către consumator şi, respectiv, stabilirea cu exactitate a costurilor totale care vor fi suportate în urma contractării creditului.

Se mai propune înăsprirea sancțiunilor prin majorarea amenzilor, aplicate în cazul încălcării cerințelor legislației privind contractele de credit pentru consumatori. Amenda maximă ar putea ajunge până la 25 mii de lei.

Fluxul de știri
0