Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Adulții de pe băncile școlii

© Sputnik / Miroslav RotariNina Cojocari
Nina Cojocari - Sputnik Moldova
Abonare
Copiii abandonează școala din cauza problemelor familiale și a neglijenței profesorilor.
Adulții de pe băncile școlii

"Ceea ce nu trăim la timp, nu mai trăim niciodată", spunea scriitorul și jurnalistul român Octavian Paler. Mult mai devreme însă politicianul german Konrad Adenauer afirma că "întotdeauna este loc pentru un nou început". Unii dintre adulții care studiază la liceele serale demonstrează că orice este posibil, dacă există voință. Despre recuperarea anilor de școală pierduți, jurnaliștii Maria Dimineț și Dumitru Chitoroagă au discutat în cadrul emisiunii "Sputnik matinal" cu directorul școlii serale nr. 2 din Chișinău, Nina Cojocari.

Elevii școlii serale nr. 2 din Capitală sunt educatori, vânzători, militari și chiar oameni de afaceri. Aproximativ 30 dintre ei abandonează, anual, studiile, din cauza programului de muncă sau a evenimentelor imprevizibile care intervin în viața lor. Totuși, majoritatea finalizează studiile cu succes.

"Absolvenții noștri sunt acum cei mai buni studenți la universitățile din țară. Avem absolvenți care studiază în străinătate. În anii de școală ei nu au reușit să învețe, din diferite motive. Nu este vorba de mofturi din tinerețe. Mulți au trăit situații dificile. Unii au trebuit să aibă grijă de bunei sau frați, alții au avut o situație financiară precară și au fost nevoiți să lucreze", a povestit Nina Cojocari.

În aceste licee din Chișinău elevii sunt de toate vârstele, au copii și chiar nepoți>>>

Copiii abandonează studiile nu doar din cauza situației familiale dificile. Neglijența din partea unor pedagogi și metodele sofisticate de predare îi fac să urască școala.

"Dacă un copil nu înțelege bine o disciplină, trebuie ajutat. Nu este important ca un elev să știe, de exemplu, matematică superioară. Este important ca elevul să se simtă confortabil în timpul orelor, chiar dacă nu reușește să însușească temele. Trebuie să înțelegem că cineva are talentul sa facă matematică, altcineva are talentul să scrie versuri", a precizat Nina Cojocari.

Mai multe detalii despre studiile în școlile serale aflați din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0