Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oamenii de la sate vor fi amendați dacă vor angaja zilieri

© Sputnik / Miroslav RotariLei
Lei - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de la sate vor fi amendați dacă vor angaja muncitori cu ziua. Ce lege a adoptat Parlamentul.

CHIȘINĂU, 2 mai – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a menținut votul exprimat anterior pentru executarea unor activităţi necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri. 

Astfel, persoanele fizice care vor angaja muncitori cu ziua, vor fi sancționate contravențional dacă nu vor respecta prevederile noii legi.

Ministerul Sănătății, Muncii și Portecţiei Sociale își propune prin această lege să diminueze fenomenul de ocupare informală a forţei de muncă.

Potrivit legii, durata zilnică de executare a activităţii unui ziler nu poate depăşi 8 ore: 5 ore – pentru persoanele în vârstă de la 15 la 16 ani şi 7 ore – pentru persoanele de la 16 la 18 ani. Timpul de muncă al zilierului nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână.

Фонтан перед зданием Лувра (на дальнем плане - крыло Ришелье) в Париже. - Sputnik Moldova
Loc de muncă de vis: primești 9500 euro pentru a călători prin lume

De asemenea, se prevede ca durata activităţii executate de un lucrător zilier pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic.

Se propune ca plata pentru activitatea zilierului să fie efectuată de către beneficiar la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi ziler. Proiectul prevede ca nivelul remunerării pe unitate de timp să nu fie mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real pe o oră, stabilit de către Guvern.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de ziler se va efectua de către beneficiar. În schimb, din veniturile obţinute de către ziler nu se reţin contribuţii de asigurări sociale de stat şi nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Fiecare al treilea moldovean muncește la negru>>>

De asemenea, beneficiarul va fi obligat să menţină registrul de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora. Beneficiarul de munca zilierului este obligat să transmită extrasul din acest registru Inspectoratului teritorial de Muncă.

Controlul asupra respectării prevederilor acestei legi va fi efectuat de către inspectorii muncii și inspectorii fiscali. Documentul stabilește că, în cazul în care beneficiarul de munca zilierilor nu va respecta noile reguli, el va fi sancționat conform Codului Contravențional. Amenda pentru această încălcare urmează să fie stabilită ulterior.

Fluxul de știri
0