Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

SIS are un nou director. Detaliile care nu le știai despre noul șef de la securitate

Abonare
Parlamentul a susținut astăzi candidatura lui Vasile Botnari în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate.

CHIȘINĂU, 3 mai – Sputnik. Vasile Botnari a fost numit joi, 3 mai, de Parlament, în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova. Până la numirea sa în funcția respectivă, Botnari a deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SA ”Moldovagaz”.

Funcția de director al SIS a rămas vacantă după ce, pe 22 februarie, deputații de la Chișinău au aprobat cererea de demisie a directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vitalie Pârlog.

Служба информации и безопасности - Sputnik Moldova
Politică
Iată cine va fi noul director al Serviciului de Informații și Securitate din Moldova

Potrivit Legii privind Serviciul de Informații și Securitate, mandatul directorului SIS are o durată de 5 ani. Noul director al SIS este numit în funcție de Parlament, la propunerea a cel puțin 10 deputați, cu avizul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului.

Vasile Botnari are 43 de ani și este născut în oraşul Străşeni. A studiat la Colegiul Financiar-Bancar și la Academia de Studii Economice, Facultatea de Business și Administrarea Afacerilor. 

Și-a început activitatea profesională ca manager pe transport, a lucrat la Aeroportul Chișinău, a deținut funcția de Director General în Compania „Chișinău Aeroport Service”, apoi în Compania Aeriană „Air Moldova”, a fost  Director General la Agenția Transporturilor. Din decembrie 2010 până în mai 2013 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele Partidului Democrat. În mai 2013 a fost învestit în funcția de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, funcție deținută până în iulie 2015 odată cu căderea Guvernului Streleț. În ianuarie 2016 devine ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în Guvernul Pavel Filip. În februarie 2017 este ales în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SA ”Moldovagaz”.

Noul director SIS își începe activitatea imediat ce depune jurământul în Parlament.

Fluxul de știri
0