Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mega afacere cu cetățenia română: În joc, sume colosale

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaНаручники. Cătușe
Наручники. Cătușe - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii Anticorupție i-au reținut pe cinci moldoveni care au pus pe roate o afacere murdară - ”vindeau cetățenia română”.

CHIȘINĂU, 3 mai — Sputnik. Managerii câtorva companii private sunt cercetați penal pentru trafic de influență. Au fost reținute cinci persoane, patru dintre care au fost plasate în arest preventiv, iar una în arest la domiciliu.

Procuratura Anticorupție a stabilit că, din anul 2013 și până în prezent, gestionarii companiilor au pretins şi au primit sume bănești considerabile de la mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și ai Federației Ruse în schimbul acordării serviciilor de redobândire a cetăţeniei României, susţinând că au influenţă asupra persoanelor publice străine din cadrul Consulatelor României din orașul Odesa (Ucraina), orașul Moscova (Federaţia Rusă) și Autorității Naționale pentru Cetățenie din mai multe județe ale României.

НЦБК - Sputnik Moldova
Societate
Operațiune de amploare a ofițerilor anticorupție. Cine a fost escortat la sediul CNA

Potrivit oamenilor legii, aceștia s-au specializat pe depunerea actelor pentru obținerea cetățeniei române, în lipsa solicitanților, prin intermediul persoanelor interpuse; depunerea, în regim prioritar, a Jurământului de credinţă faţă de Statul Român de către persoanele ce au fost aprobate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie pentru obţinerea cetăţeniei române; transcrierea, în regim prioritar, a actelor de stare civilă (certificate de naștere/deces/căsătorie etc.); obținerea vizei de reședință fictive în România, cu perfectarea cărților de identitate.

Pentru prestarea acestor servicii, solicitanții achitau între 1500 și 2000 de euro (pentru depunerea jurământului în regim de prioritate) și de la 10 la 25 de mii de euro (pentru pregătirea dosarului, traducere, legalizare notarială, depunerea în lipsa persoanei, obținerea pașaportului), sume care în cumul reprezintă proporţii deosebit de mari.

În urma efectuării a 30 de percheziții la domiciliile și în birourile gestionarilor companiilor, procurorii anticorupție au ridicat documente, acte de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova și Federației Ruse, tehnică de calcul, telefoane mobile și mijloace bănești.

Dacă aceștia vor fi găsiți vinovați, ei riscă o amendă de la 4 la 6 mii de unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 7 ani.

Fluxul de știri
0