CHIȘINĂU, 1 mai — Sputnik, C.S. Din Sfânta Scriptură aflăm exemplul văduvei care a câștigat Împărăția Cerurilor aruncând doar doi bănuți în cutia darurilor. Pare puțin, dar această mică jertfă valorează mult mai mult decât pare la prima vedere. Chiar dacă vedem și astăzi persoane care aruncă bani din prisosul lor, lustruindu-și imaginea, fiecare dintre noi are ocazia să urmeze exemplul văduvei și să sprijine biserica din localitate sau o asociație care și-a asumat responsabilitatea de a contribui la bunăstarea comunității, mai ales că ne aflăm și în perioada Postului Mare, când trebuie să ne îngrijim în special de rugăciune și milostenie.
Cetățenii moldoveni au posibilitatea să sprijine activitatea unei asociații de utilitate publică sau comunitatea religioasă din care fac parte. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați în cazul în care doriți să redirecționați 2% din impozitul pe venit obținut în anul precedent.
Procedura este este gratuită și simplă. Pentru aceasta, persoanele trebuie să meargă la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) unde își au viza de domiciliu şi să depună Declarația pe venit pentru anul 2017. Începând cu anul 2017, în declarația pe venit este o subsecțiune în care trebuie să indicați codul fiscal al ONG-ului sau al comunității religioase pentru a direcționa cele 2% din impozitul pe venit. Aici puteți găsi lista beneficiarilor aprobată de Ministerul Justiției la începutul acestui an.
Iată pașii care trebuie urmați:
1. Mergeți la contabilul de la locul de muncă și spuneți-i că vreți să completați Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2017 (Formular CET 15).
2. Completați declarația. La secțiunea a șasea „Desemnarea procentuală" din declarație indicaţi codul fiscal al beneficiarului căruia doriți să-i redirecționați cele 2%.
3. Depuneți declarația completată la Oficiul Fiscal Teritorial până în data de 2 mai 2018.
Autoritățile au instituit regim special de lucru pentru ziua de 2 mai:
— regimul de lucru pentru ziua de 2 mai 2018 se prelungește cu 2 ore.
Totodată, cetățenii moldoveni au posibilitatea să depună declarație precompletată, care se bazează pe datele din sistemul informațional al fiscului cu referire la veniturile obținute și impozitul pe venit reținut. Declarația precompletată poate fi obținută la orice subdiviziune a Serviciului Fiscal, la prezentarea buletinului de identitate.