Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Imagini rarisime: Cum arăta orașul Bălți cu peste un secol în urmă

© Sputnik / Miroslav RotariПримэрия муниципия Бельц
Примэрия муниципия Бельц - Sputnik Moldova
Abonare
Pozele vechi nu trezesc doar nostalgii. Uneori, imaginile surprinse cu zeci de ani în urmă pot provoca și zâmbete.

CHIȘINĂU, 29 apr — Sputnik. O carte poștală de la începutul secolului trecut surprinde o scenă care, în acele timpuri, era una obișnuită pentru "capitala de nord" a țării.

Cel care a postat imaginea pe pagina sa de Facebook, istoricul Iurie Șveț, afirmă cu umor că lucrurile în țara noastră nu s-au schimbat prea mult de atunci. Astfel de situații pot fi văzute în orice localitate din Moldova.

"Primăvara la Bălți", este inscripția de pe cartea poștală. Și, de bună seamă, astfel de "primăveri" se mai întâmplă și acum prin localitățile noastre, doar că "mijloacele de transport" sunt altele.
Istoricul remarcă și interesul cu care este privită scena de către doi gentilomi bălțeni, presupunând că pe atunci distracțiile erau foarte puține.

Cartea poștală face parte din colecția lui Iurie Cojocaru.

O altă fotografie postată de Iurie Șveț este tot de la Bălți, însă dintr-o perioadă mai recentă — sfârșitul anilor 1950 — începutul anilor 1960.

Construcțiile noi apăreau una după alta, dar se mai păstrase câte ceva și din vechiul oraș. Potrivit istoricului, această clopotniță a Catedralei Sf. Nicolae, care se vede în fotografie, a fost demolată la scurt timp. Și tot el precizează că ea a fost restabilită ulterior, însă în alt loc.

Fluxul de știri
0