Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii plătesc cu propria viață și sănătate neglijența angajatorilor

© publika.mdMuncitor strivit d eun mal de pământ
Muncitor strivit d eun mal de pământ - Sputnik Moldova
Abonare
În fiecare an, la Inspectoratul de Stat al Muncii sunt înregistrate până la 500 de accidente de muncă.

CHIȘINĂU, 28 aprilie — Sputnik, Doina Chiorescu. Majoritatea întreprinderilor din țara noastră nu le oferă siguranţă angajaților. Cel puțin asta arată datele Inspectoratului de Stat al Muncii. De la proclamarea independenţei Republicii Moldova și până în prezent, în accidente de muncă au murit peste o mie de persoane.

Potrivit inspectorului principal de muncă în cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor, Gheorghe Burbulea, numărul persoanelor care au de suferit în urma accidentelor de muncă este în ușoară scădere în ultimii ani. Acest fapt nu se datorează însă conștiinciozității angajatorului, ci sistării activității mai multor întreprinderi care prezentau pericol pentru angajați.

Sergiu Sainciuc - Sputnik Moldova
Sindicatele, nemulțumite că accidentele de muncă nu sunt cercetate

"Anual au loc de la 400 la 500 de accidente de muncă ce sunt comunicate Inspectoratului de Stat al Muncii. Anul trecut au fost comunicate 415 accidente de muncă care au fost cercetate. Dacă în 2010 au fost înregistrate 569 de accidente de muncă, în anul 2017 au fost 415 accidente la locul de muncă. Aceiași tendință se observă și la accidentele de muncă mortale. În 2002 s-au înregistrat 41 de astfel de cazuri, în 2010 — 39, iar anul trecut au murit în accidente de muncă 32 de persoane." a subliniat Gheorghe Burbulea.

El a mai declarat în studioul de radio Sputnik Moldova că, în cele mai multe cazuri, vina pentru producerea accidentelor de muncă o poartă angajatorul.

"De multe ori angajatorul nu este interesat să creeze condiții de muncă sigure pentru cetățeni. Angajatorii nu se conformează cerințelor. Sunt cazuri în care nu este efectuată instruirea oamenilor în domeniu" a declarat pentru Sputnik Moldova inspectorul de muncă.

Cel mai răsunător accident de muncă, produs recent în țara noastră, a avut loc la mina de piatră din satul Pașcani, raionul Criuleni. Trei muncitori cu vârstele cuprinse între 33 și 41 de ani au murit după ce o porțiune din tavanul minei s-a prăbușit peste ei. Doi dintre bărbați au decedat pe loc, iar al treilea muncitor a murit în timp ce era transportat la spital, de către colegii săi, până la sosirea ambulanţei.

Fluxul de știri
0