Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cetăţenii plecaţi la muncă în străinătate hrănesc Moldova: De unde vin cei mai mulţi bani

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii aflaţi la muncă peste hotare trimit tot mai mulţi bani acasă, cel puţin asta arată datele Băncii Naţionale.

CHIŞINĂU, 28 apr — Sputnik. Transferurile de mijloace băneşti în Moldova sunt în creştere, susţinând astfel economia ţării. Banca Naţională a Moldovei (BNM) a făcut un top al ţărilor de unde au venit cei mai mulţi bani.

Potrivit BNM, în luna martie 2018, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 109,7 milioane de dolari, în creștere cu 12 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice sunt de remarcat transferurile din Rusia", anunţă BNM într-un comunicat.

Ponderea acestora în totalul transferurilor este de 28,4 la sută, ceea ce constituie peste 31 de milioane de dolari.

Printre primele trei ţări în top se află în continuare Israelul şi Italia, care deţin o pondere de 18.2 la sută (puţin peste 20 milioane de dolari) şi, respectiv, 11,8 la sută (circa 13 milioane de dolari). Din SUA au fost transferate 8,2 milioane de dolari, iar din Germania — 6,5 milioane.

курс валют - Sputnik Moldova
Societate
De săptămâna viitoare se schimbă regulile de efectuare a operațiunilor valutare

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în dolari le-a revenit ponderea principală de 46.5 la sută, urmate de transferurile în euro — 45.7 la sută și cele în ruble rusești — 7.8 la sută.

Banca Națională a Moldovei atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și salariile, pensiile, dar şi alte transferuri unilaterale.

Experţii menţionează că majoritatea populaţiei apte de muncă pleacă peste hotare deoarece în ţara noastră le este extrem de greu să-şi găsească un loc de muncă stabil, care să le aducă un venit decent.

Potrivit statisticii, locuitorii de la sate sunt dependenţi într-o măsură mai mare de banii expediaţi din afara ţării, veniturile acestora constând în principal anume din aceste transferuri băneşti. Dar şi mulţi dintre orăşeni contează pe mijloacele băneşti expediate de peste hotare.

Economiştii menţionează de altfel că Moldova s-a dezvoltat în mare măsură datorită acestor transferuri, care constituie unul dintre factorii principali în susţinerea mediului economic din ţară. Totodată, aceştia avertizează că ar fi greşit să se conteze doar pe aceste transferuri.

Fluxul de știri
0