Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bilanțul celor patru ani de regim fără vize cu UE: Ce spune Poliția de Frontieră

© Sputnik / Rodion ProcaControl Vamal aeroport
Control Vamal aeroport - Sputnik Moldova
Abonare
În patru ani de când a fost abolit regimul de vize cu UE, aproape 1,5 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au mers în Europa fără vize.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Începând cu 28 aprilie 2014, a fost liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Din această dată a fost abolită obligația de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii Republicii Moldova posesori ai paşaportului biometric în spaţiul Schengen.

Pașaport - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE

La 28 aprilie se împlinesc patru ani de când Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu țările Uniunii Europene. Potrivit datelor prezentate Agenției Sputnik Moldova de Poliția de Frontieră, în această perioadă de regimul liberalizat de vize s-au bucurat 1 469 917 de cetăţeni. Aproape 302 mii de moldoveni nu au mai revenit în țară. 

”Din numărul total au revenit în țară 1 168 079 de moldoveni, ceea ce constituie 79,5 la sută”, declară sursa. 

Potrivit datelor oficiale ale Agenţiei Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX), din momentul liberalizării regimului de vize cu UE și până pe data de 31 decembrie 2017, nu a fost permisă intrarea în statele membre ale UE pentru 14 019 cetăţeni moldoveni. 

”Motivul principal îl constituie neîntrunirea condițiilor de intrare, insuficienţa mijloacelor financiare şi depăşirea termenului legal de şedere în statele membre”, potrivit Poliției de Frontieră.

De anularea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată în spaţiul Schengen se bucură cetăţenii moldoveni, posesori ai paşaportului biometric.

Fluxul de știri
0