Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Construcția gazoductului Nord Stream 2 ar putea lăsa Moldova fără gaze? Ce spun experții

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Parlicov
Victor Parlicov - Sputnik Moldova
Abonare
Este sau nu este în pericol securitatea energetică a Republicii Moldova?
Construcția gazoductului Nord Stream 2 ar putea lăsa Moldova fără gaze? Ce spun experții

Proiectul Nord Stream 2 nu prezintă un pericol pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Asigurarea vine din partea expertului în energetică Victor Parlicov. Fostul director ANRE spune că autoritățile de la Chișinău ar trebui să fie îngrijorate însă de proiectul „Turkish Stream", gazoductul care urmează să asigure transportarea gazelor rusești spre Turcia.

„Pentru noi, un pericol mai mare îl prezintă proiectul Turkish Stream. Acest proiect este menit să ocolească sistemul ucrainean, dar la pachet ne ocolește și pe noi. În prezent, Republica Moldova este tranzitată de 19 — 20 de miliarde de metri cubi de gaze. Odată cu darea în exploatare a proiectului Turkish Stream, Gazprom va transporta aceste volume ocolind sistemele de transportare din Ucraina și Republica Moldova. Noi vom fi în cea mai vulnerabilă situație, după Ucraina. Dacă țevile din sudul țării rămân fără presiune și nu avem o soluție cum să aducem gazul din Balcani, atunci vom avea probleme", a declarat expertul în energetică Victor Parlicov, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Menționăm că Turkish Stream prevede construirea a două conducte, fiecare cu o lungime de 939 de km, care leagă Rusia de Turcia și Europa și are drept scop asigurarea Uniunii Europene cu gaze rusești.

Gazele naturale furnizate prin prima conductă vor acoperi 35% din consumul de gaze naturale al Turciei. A doua va transporta gaze naturale ruseşti către Europa.

Fluxul de știri
0