Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună pentru medicii de familie: Vor munci mai puțin

© Sputnik / Miroslav RotariGhenadie Țurcanu
Ghenadie Țurcanu - Sputnik Moldova
Abonare
Medicii de familie vor îndeplini mai puține formulare decât în prezent, anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Veste bună pentru medicii de familie, vor munci mai puțin

Autoritățile își propun să utilizeze mai rațional timpului planificat pentru consultație și să îmbunătățească comunicarea între medic și pacient. Instituțiile medicale primare vor trebui să prezinte, trimestrial, doar îndeplinirea indicatorilor de performanță la următoarele categorii: prevenirea, depistarea precoce și supravegherea maladiilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a stărilor precanceroase și a cancerului, tuberculozei, datele privind gravidele și copiii.

Ghenadie Țurcanu, expert în cadrul Centrului pentru politici și analize în sănătate, a comentat pentru Sputnik Moldova propunerea Ministerului sănătății în vederea îmbunătățirii calității serviciilor medicale primare.

"Întotdeauna acțiunile autorităților din domeniul sănătății trebuie să fie direcționate către elaborarea politicilor de sănătate care să îmbunătățească calitatea serviciilor prestate. Partea administrativă a actului medical, adică punerea pe hârtie a tuturor probelor actului medical nu poate fi exclusă, dar munca aceasta poate fi diminuată. Până acum medicii îndeplineau formulare pentru 19 indicatori de performanță, iar acum vor îndeplini doar pentru 6 indicatori" spune Ghenadie Țurcanu.

Este adevărat că va fi mai puțin de muncă, menționează Țurcanu, dar să nu uităm că astfel de rapoarte pot fi solicitate de la medici doar după ce vom avea sisteme informaționale integrate în sănătate care să funcționeze, așa cum este peste hotare. În acest caz medicii doar vor introduce datele, iar rapoartele vor fi generate automat, în prezent nivelul de birocrație încă rămâne înalt.

Fluxul de știri
0