Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Recomandările Promo-Lex pentru alegerile parlamentare din toamnă

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Postică
Pavel Postică - Sputnik Moldova
Abonare
Problema asigurării dreptului la vot pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare la viitoarele alegeri parlamentare va aparea din nou, susțin experții Promo-Lex.
Recomandările Promo-Lex pentru alegerile parlamentare din toamnă

 

Chiar dacă Parlamentul a modificat Codul Electoral și a majorat până la 5000 numărul de buletine de vot pentru secțiile de votare organizate în străinătate, numărul funcționarilor electorali a rămas același.

Directorul de programe al Asociației Promo-Lex, Pavel Postică, a declarat pentru studioul radio Sputnik Moldova că procedura de înregistrare prealabilă și participare la vot a cetățenilor aflați peste hotare nu este una eficientă. Doar 3570 de cetățeni au utilizat această platformă online la ultimele alegeri prezidențiale, pe când la vot s-au prezentat 137 de mii de cetățeni.

La ora actuală procedura de vot este limitată doar la un singur model și anume: votul în incinta secției de votare deschisă în străinătate. Din acest punct de vedere, legislația Republicii Moldova ar trebui sa fie cu mult mai permisivă, iar includerea unor modele alternative de vot a cetățenilor aflați peste hotare necesită a fi pusă pe agenda politică până la viitoarele alegeri parlamentare, spune Pavel Postică.

El sugerează autorităților constituirea unor liste electorale de bază pentru secțiile de votare peste hotare.

O altă propunere, spune expertul, ar fi introducerea unei norme legale prin care cetățenii aflați peste hotare să voteze cu buletinul de identitate. La ora actuală, actul de identitate în baza căruia se permite participarea la alegeri în afara țării este doar pașaportul pentru ieșire și intrare în Republica Moldova.

Fluxul de știri
0