Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kim Jong Un: Coreea de Nord nu mai are nevoie să testeze arme nucleare

© AP Photo / Korean Central News Agency via Korea News Service, FileKim Jong Un și Ri Sol Ju
Kim Jong Un și Ri Sol Ju - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că Phenianul nu mai are nevoie să continuie testarea rachetelor balistice şi armelor nucleare, potrivit agenţiei de stat de ştiri KCNA.

CHIȘINĂU, 22 apr — Sputnik. Armata țării va înceta testele nucleare până în 21 aprilie, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă. Locul de testare din Punggye-ri, singurul centru de testare a armelor nucleare din Coreea de Nord, "va fi închis" pentru a "demonstra afirmaţia de suspendare a testelor nucleare", a spus Kim.

Donald Trump și Kim Jong Un pe ecran - Sputnik Moldova
Trump a precizat când se va întâlni cu Kim Jong-un

"Întrucât înarmarea cu arme nucleare a fost verificată, nu este necesar să mai efectuăm teste nucleare sau teste cu lansări de rachete de rază medie sau lungă de acţiune ICBM", a declarat Kim,vineri, la o întâlnire a Partidului Muncitorilor din Coreea, potrivit unei traduceri AFP din informaţia KCNA.

Phenianul "se va alătura eforturilor internaționale de stopare a testelor nucleare d eoriunde", a mai spus Kim.

Liderul a promis că armele nucleare ale țării nu vor fi folosite decât dacă Coreea de Nord se va afla sub atac, însă tehnologiile sale de rachete şi arme nucleare nu vor fi divulgate unor părţi terţe.

Anunțul vine la câteva zile înainte ca Kim să se întâlnească cu președintele sud-coreean, Moon Jae In. La începutul acestui an, Kim și președintele american Donald Trump au convenit să aibă o întâlnire în mai sau în iunie.

"Nu putem dori ca această întâlnire să eșueze", a declarat recent ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, exclusiv pentru pentru Sputnik News.

"Cu toții dorim denuclearizarea Peninsulei Coreene, dar se poate realiza în moduri diferite. Ceea ce auzim acum despre discuțiile din administrația americană, arată că există mulți oameni care vor să facă acest lucru rapid", a explicat Lavrov.

"Nu cred că se poate face rapid, însă, având în vedere ce s-a întâmplat și ce se întâmplă în prezent cu programul nuclear iranian, atunci acordul este pus în sub semnul întrebării", a spus el.

"În mai, președintele american trebuie să certifice încă o dată că suspendarea sancțiunii [împotriva Iranului] va continua și, dacă nu, acordul va fi compromis. Astfel, cei din Phenian urmăresc probabil evoluţia acestei situaţii și o proiectează pe ei înșiși. Așa că, deși trebuie să urmrim denuclearizarea, trebuie să fim realiști și să înțelegem că va fi un proces de negociere foarte dificil ", a spus ministrul rus de Externe.

Liderii american și nord-coreean și-au schimbat dramatic abordările față de ceilalți într-o perioadă relativ scurtă de timp. În 2017, Kim a amenințat că va lovi teritoriul american Guam, în timp ce SUA au trimis în mod frecvent aeronave avansate în misiuni chiar în afara spațiului aerian al Coreei de Nord și au efectuat exerciții militare comune cu Coreea de Sud pentru a planifica în mod direct atacurile asupra conducerii din Phenian.

Vizita lui Kim Chen Yn în China>>>

În prima sa adresare Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din septembrie anul trecut, Trump a declarat că "Statele Unite au o mare putere și răbdare, dar dacă este forțată să se apere pe ea însăşi sau pe aliații săi, nu vom avea altă opțiune decât să distrugem total Coreea de Nord. Omul rachetă se află într-o misiune de sinucidere pentru el însuși și regimul său". 

Fluxul de știri
0