Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Experții moldoveni, despre ”atacul chimic” din Siria: Un pretext pentru a cuceri o țară

© Sputnik / Miroslav RotariВалерий Осталеп
Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Abonare
Franța și Marea Britanie ”au dat o palmă” Uniunii Europene, consideră europarlamentarii.
Experții moldoveni, despre ”atacul chimic” din Siria: Un pretext pentru a cuceri o țară

În data de 14 aprilie, la ora patru dimineața, ora Moldovei, SUA, Franța și Marea Britanie au lansat 100 de rachete de croazieră și rachete aer-sol asupra infrastructurii militare și civile din capitala Siriei, Damasc. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" de către jurnaliștii Maria Dimineț, Octavian Racu și politologul Valeriu Ostalep.

Decizia de a ataca Siria a fost luată de președintele SUA, Donald Trump, după ce, cu o săptămână mai devreme,  mediile de informare au difuzat imagini cu răniți din orașul Douma, din apropierea capitalei Siriei. Imaginile au fost filmate de organizația neguvernamentală "Căștile Albe" și sugerau că oamenii au devenit victime ale unui atac chimic.

SUA au acuzat administrația de la Damasc de atentat împotriva oamenilor, în lipsa dovezilor și înainte ca Organizația Internațională pentru combaterea Armelor Chimice să înceapă investigarea presupusul atac chimic.

Rachetele lansate asupra Damascului au distrus câteva clădiri unde, potrivit SUA, Franței și Marii Britanii erau produse și păstrate arme chimice.

Acțiunea a fost criticată dur de Rusia și Iran. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că atacul asupra Siriei torpilează eforturile de reglementare politică a crizei din această țară. În opinia lui Putin, în această manieră, SUA și aliații lor vor declanșa un haos în relațiile internaționale.

În același timp, liderii SUA, Franței și Marii Britanii au apreciat acțiunea militară desfășurată în Siria. Donald Trump a declarat că "rezultatele au fost pe măsura așteptărilor și că misiunea a fost îndeplinită"!

Premierul britanic, Teresa May a amintit că nu va tolera atacurile cu armele chimice, iar președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că a apărat imaginea comunității internaționale.

În timp ce SUA, Franța și Marea Britanie justificau acțiunea militară, mii de oameni protestau în capitala Greciei, Atena. Protestatarii au scandat: "SUA — ucigașul popoarelor".

Concomitent, un protest împotriva atacului cu rachete în Siria a fost organizat și în orașul american Chicago.

SUA, Franța și Marea Britanie au fost criticate și de Patriarhia Greco-Ortodoxă a Antiohiei și a întregului Răsărit, cea Sirian-Ortodoxă precum și cea Greco-Catolică Melchită, care consideră că acțiunea militară încurajează organizațiile teroriste.

Acțiunea militară a provocat dezbateri aprinse și în Parlamentul European. Legislatorii și-au manifestat indignarea față de faptul că Franța și Marea Britanie au atacat Siria fără a consulta Parlamentul European. Această atitudine a fost catalogată de către unii europarlamentari drept "o palmă dată peste obrazul Uniunii Europene".

De ce s-au grăbit SUA să atace Siria în lipsa dovezilor unui atac chimic? Care a fost adevărată misiune a acțiunii militare? Și ce motive ar fi avut Bashar Hafez al-Assad, președintele Siriei, să orchestreze un atac chimic în orașul eliberat de rebeli? Aflați răspunsurile din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0