Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Psihologii atrag atenția: Părinții „hiperprotectori" își aruncă copiii în mrejele viciilor

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Ești părinte vigilent? Unde greșești atunci când îți educi copilul
Psihologii atrag atenția: Părinții „hiperprotectori" își aruncă copiii în mrejele viciilor

Părinții prea vigilenți sunt la fel de periculoși ca și cei nepăsători, spun experții. Psihologii atrag atenția că, deși poate părea a fi modul ideal de a crește un copil, vigilența excesivă din partea părinților nu face decât să producă adulți nesiguri pe ei sau viitoare victime ale viciilor. Și asta deoarece acești părinți îşi sufocă copilul cu grija lor exagerată.

„Sunt mai multe categorii de părinți și mai multe categorii de relații părinte-copil. Părintele care își educă corect copilul, care îi explică care sunt riscurile unor acțiuni și-i oferă posibilitatea să facă singur alegere, nu vor greși în educarea copilului. La momentul potrivit, copilul care crește într-o astfel de familie se va separa ușor de părinte și va face alegerile potrivit pentru el", a declarat Zinaida Gribincea în studioul radio Sputnik Moldova.

Mai rău stau lucrurile în cazul părinților „hiperprotectori" sau a celor indiferenți.

„Părintele „hiperprotector” îi creează copilului niște condiții prea restrictive. Astfel, când va scăpa la libertate, copilul va consuma diferite substanțe și își va crea lumea lui. Părinții indiferenţi sunt la fel de periculoși. Acești părinți nici nu au interes să cunoască cu ce se ocupă copilul lor", adaugă psihologul Zinaida Gribincea.

Psihologii le recomandă părinților să-și îndrume copiii în drumul vieții, ci nicidecum să nu le impună propriile dorințe. Și asta, deoarece copilul trebuie să se simtă protejat și nicidecum supus.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0